Hrady.cz
Obdélný barokní zámeček vystavěný na vinicích r. 1733 pro Hanse Paula Hippmana, císařského radu. Od 1930 do 1995 sídlo Archeologického muzea J. A. Jíry se sbírkami z pražské oblasti. Dnes nepřistupný, v soukromých rukou.
Graficke pismenko Patrně nejznámější dejvická usedlost na východním svahu šáreckého návrší uprostřed bývalé vinice Diskaciátky získala své jméno podle Hanse Paula Hippmanna, císařského rady. Po připojení k Velké Praze dala jméno nově vznikající vilové čtvrti v okolí. Obdélný barokní zámeček typu maison de plaisance o jednom patře kryje mansardová střecha, vstup drobným portálkem uprostřed centrálního rizalitu východního průčelí. Před ním se nad okolní terén vypíná vyvýšená terasa od jihovýchodu přístupná schodištěm původně s pilíři zdobenými pískovcovými šiškami. Někdejší sídlo Archeologického muzea ochraňující především sbírky nadšeného archeologa pražské oblasti J. A. Jíry je dnes ...

historie

Rozsáhlé vinice s hospodářským dvorem či usedlostí – někdejší majetek pražské kapituly – odkázal jejich majitel metropolitní kanovník Daniel Josef Mayer r. 1718 Janu Paulu Hippmannovi. Dnešní letohrádek vznikl po r. 1733 podle projektu neznámého architekta (spekuluje se o zásahu K. I. Dientzenhofera či někoho z jeho okolí). Zdobená terasa před jižním průčelím přibyla později, koncem století. V prostor vinice kolem zámku byl poškozen za