Porubský bludný balvan je druhý největší bludný balvan s absolutně nejdelší osou v České republice. Jeho hmotnost je 11 tun. Nachází se na Vřesinské ulici v ostravském městském obvodě Poruba. Větší je pouze Kunčický bludný balvan.
Porubský bludný balvan
Porubský bludný balvan je druhý největší bludný balvan s absolutně nejdelší osou v České republice. Jeho hmotnost je 11 tun. Nyní se nachází na Vřesinské ulici v ostravském městském obvodě Poruba. Vyzdvižen byl v r. 1928 z koryta Porubského potoka. Je tvořen růžovou horninou žulového charakteru s nápadnými černými skvrnami tmavých minerálů popisovanou jako hrubozrnný porfyrický granit, jejíž struktura je porfyrická. V balvanu nalezneme vyrostlice růžových draselných živců o velikosti 1–2 cm, dále plagioklas, drcený křemen, biotit v protáhlých shlucích, magnetit, apatit, titanit a řídce epidot.
Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 17.3. 2009
historie

Porubský bludný balvan je druhý největší svého druhu v České republice, ale co se týče délky jedné z os, v té drží prvenství. Jeho rozměry jsou 3,7 x 1,7 x 1,2 metru. Je žulový, pochází pravděpodobně ze středního Švédska nebo jižního Finska a do Poruby se dostal s pohybem ledovce při zalednění ve středním pleistocénu. Byl nalezen v Porubském potoce v místě "V Dolech", odkud byl v r. 1928 vyzvednut a použit jako pomník 10. výročí vzniku Československé republiky.

Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Ostrava - Poruba