Bratrský sbor

Památník Jana Amose Komenského
Bratrský sbor či Památník Jana Amose Komenského ve Fulneku je soubor budovy s kaplí a zahradami. Jde o budovy pozdně gotického založení s různými proměnami jak stavebními, tak funkčními. Dnes slouží muzejní expozici.
Budova Bratrského sboru
Bratrský sbor ve Fulneku najdeme na východním nároží náměstí. Jde o budovu s kaplí sousedící s tzv. Knurrovým domem. Místo se též nazývá Památníkem Jana Amose Komenského. Nalezneme zde výstavní prostory spjaté s jeho tvorbou a pobytem ve Fulneku. V přední části objektu je zahrada (původně i bývalý hřbitov), kde se nachází bronzový pomník Komenského od sochaře Jana Štursy z r. 1924. Dílo mělo původně stát v aule filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Mělo zaujímat místo naproti soše Jana Husa. V roce 1970 však konečně našla své místo zde v parčíku. Bratrský sbor je původně gotická stavba z konce 15. stol., přestavěna v letech 1614-1618. V její kapli kázal J.A.Komenský. Po stavovském povstání došlo k rozpuštění sboru a odchodu jeho členů do zemí bez habsburského vlivu. Zdejší kaple byla přesvěcena na kostel sv. Václava. Záhy se z ní stala sýpka a dokonce jízdárna. V letech 1705-1706 objekt veden jako nadační špitál s kaplí sv. Wilgefortis. Roku 1870 budovy zničil požár, takže prošly celkovou rekonstrukcí. Další úpravy v l. 1927-1936. V r. 1945 poškozen požárem při osvobozování města. V r. 1966 odstraněna sakristie kaple a provedeny úpravy opěrných zdí. Později provedena celková rekonstrukce venkovních prostor a v letech 1989-1990 další významné úpravy a vznik muzejních prostor s propojením sousedního Knurrova domu. Celek je památkově chráněn státem. Nyní objekt prochází rekonstrukcí - plánované otevření je na září 2021
Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ), Fulnek