Klášter z poč. 14. stol. s fragmenty starších staveb – románského dvorce a templářské komendy. Na poč. 17.stol. pozdně renesanční úprava, v druhé pol. 17. stol. barokní úpravy G. D. Orsiho. Zrušen 1782. Řada úprav v 19. a 20. stol.
Kostel byl vystavěn kolem dvacátých let 14. stol, jde o poměrně atypickou cihlovou stavbu o jedné lodi. Stojí obklopen budovami bývalého kláštera dominikánek, proto není snadné pořídit foto - tento pohled poskytuje ulice Liliová. Pod podlahou byly nalezeny zbytky starší románské rotundy, která zde dříve stávala. Později k ní byl přistavěn kostel sv. Vavřince a sloužila pouze jako jeho kněžiště. Tento chrám byl zrušen roku 1313. Dnešní sv. Anna se může pyšnit např. zvláštními gotickými krovy, ale i tím, že zde byl roku 1553 pohřben kronikář Václav Hájek z Libočan. Roku 1870 byla poškozené stavbě zbořena průčelní věž a klenby. Místy se zachovaly ještě původní gotické malby - obrazy ze života Kristova. Roh Liliové a uličky ke kostelu zdobí zajímavý patník s "lidskou tváří".

historie

Na místě kláštera stával románský dvorec s rotundou sv. Vavřince. Po roce1230 koupili městiště templáři, k rotundě dostavěli loď a u kostelíku vystavěli svoji komendu. V roce 1313, krátce po zrušení templářského řádu, zakoupily objekt dominikánky. Ty v sousedství komendy začaly budovat nový kostel sv. Anny. Zároveň rozšířily komendu do podoby gotického kláštera. V 15. a 16. století nedocházelo v objektu k

popis

Areál kláštera byl velmi rozsáhlý, skládal se z řady budov. Ve východní části areálu se ve sklepení zachovaly fragmenty románské templářské komendy. Konvent má podobu dvoupatrové budovy s úzkým obdélným dvorem. Tři zadní křídla svírající lichoběžný rajský dvůr, ve kterém se dochovaly fragmenty gotických arkád ambitů. Socha sv. Vavřince nad branou do náměstí je od J. A. Quittainera a byla vytvořena

Hl.m.Praha,  Hl.m.Praha  (AB), Praha 1-Staré Město