Zaniklý hrad. V pís. pramenech připomínán jen jednou, r. 1387 při lokalizaci vinice. Předpokládá se, že hrad byl majetkem plasského kláštera, což vysvětluje minimum zmínek o jeho existenci, v blízkosti Prahy jinak překvapivého. Přesná lokace neznámá.
Text ze Sedláčkových hradů
A.Sedláček VIII/299
Polohu hradu Kuglvajtu, o němž se zachovala pouze jediná zpráva z r. 1387, klade většina autorů na různá místa v Košířích, ale nechybí ani lokalizace na jižní svah Petřína. Podle A. Sedláčka stál tento hrad u Košíř nad bývalou usedlostí Demartinkou (čp. 152). Naproti tomu však F. Vacek existenci hradu tohoto jména ať v Košířích, či na Smíchově vůbec popírá; termín Kuglvajt považuje za pomístný název a domnívá se, že věž, o níž je zmínka ještě k r. 1452, byla zbytkem dřívějšího viničního letohrádku. Vackův výklad se však nezdá zcela přesvědčivý.
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, 22.1. 2004

Kuglvaid hrad

V blízkém okolí Prahy připomíná se hrad Kuglvaid. Pokud svědčí o něm skrovné paměti a povaha krajiny, nelze ho jinde hledati, než na hoře ležící za Košíři západně od Skalky a Budňanek, v pravo od silnice k Motolům vedoucí. Hora tato jest táhlý hřeben, který jen na východní straně s výšinou blízko souvisí, ostatně jest na bocích dílem skalní stěnou, dílem strmá a konečně lomy kamennými rozryta a o to strmější. K založení hradu jest jako stvořena, nyní však po hradu není ani památky, neboť i příkopů tu není, poněvadž jich pro příkrosť hory potřeba nebylo. Hrad zdejší děkuje založení své klášteru Plaskému. Klášter tento hned při založení svém obdržel Vinici dosahující od paty Petřína až na horu k vinicím Strahovským. K tomu přidal jim kníže Bedřich r. 1185 člověka v Košířích a horu při téže vsi ležící, a ta jest podle smýšlení našeho ta, na níž potom založen jest Kuglvaid. Neboť když přibytím zboží…  číst dále

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 18.3. 2017

Hl.m.Praha,  Hl.m.Praha  (AB), Praha 5-Smíchov