Bývalý kříž v polích mezi kaštany je neznámého stáří. Zničen v poválečné době, zachován pouze hranolový sokl s nápisem IHS. Dne 31.8. 2019 zde byl instalován kříž z nedalekého místa U siláže.
© Prudký Martin, 10/2008
Podstavec po bývalém kříži stojí mezi kaštany v polích vpravo od cesty ze Stebna do Blatna a vede k němu nová cesta.
Prudký Martin, 25.7. 2010

historie

Bývalý kříž v polích u Stebna je neznámého stáří a zničen byl za komunistického režimu době. Nápis IHS, vytesaný na podstavci má několik výkladů : 1. Iesus Hominum Salvator – Ježíš Spasitel člověka 2. Iesum Habemu Socium – Ježíše máme za druha, což bylo heslo jezuitů 3. In hoc signo vinces – v tomto znamení zvítězíš. Toto heslo prý bylo, podle tradice katolické církve, zjeveno římskému císaři Konstantinovi před bitvou na Mulvijském mostě

Prudký Martin podle Wikipedie, 25.7. 2010

křížek, boží muka