zámek Roztoky

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy
Zámek vznikl přestavbou věžovité tvrze z přelomu 13. a 14. stol.; koncem 14. stol. důkladně přestavěna - věž nahradila obvodová zástavba okolo dvora. Pozdně gotické a renesanční úpravy, po vypálení za třicetileté války o patro snížena. V 70. l. 20. stol. opravena pro Středočeské muzeum.
Pohled od jihovýchodu
přes příkop. Dobře jsou viditelné bývalé dvě gotické věže.

Knihovna Středočeského muzea

Na zámku je i knihovna Středočeského muzea, sestávající ze dvou částí: Fond sbírkové knihovny (staré tisky české i zahraniční do r. 1850 a regionální literatura autorů nebo témat středočeského regionu, např. knihy ilustrované Z. Braunerovou. Fond odborné knihovny obsahuje literaturu k hlavním oborům zastoupeným v muzeu (archeologie, archivnictví, historie, národopis, umění, botanika, zoologie a ochrana přírody).
Knihovna Středočeského muzea je základní knihovnou se specializovaným fondem. Knihovní služby zajišťuje prezenční formou.

Návštěvní doba pro veřejnost: středa 8:00 - 12:00 a 12:30 - 16:30 hod.

K zámku je přístup podjezdem pod tratí, kolem je malá zahrada.
    6.12. 2008
    Expozice / přístupnost zámku:
    Budova zámku je uzavřena od července 2011 z důvodu rekonstrukce, zpřístupněna veřejnosti včetně nových expozic bude pravděpodobně na jaře 2014. Stálá expozice Ateliér Zdenky Braunerové je uzavřena z důvodu červnové povodně / likvidace následků do odvolání, pravděpodobné zpřístupnění veřejnosti bude v dubnu 2014. V přilehlých bývalých hospodářských budovách probíhají aktuální výstavy (přehled na

E.H., info průvodkyně muzea, 5.8. 2013

historie

Nejznámější stavbou Roztok u Prahy je dozajista místní zámek, bývalá gotická tvrz z 13. stol. Část jejích základů byla nalezena přímo na nádvoří dnešního zámku. Jednalo se o mohutnou obytnou věž, stojící na čtvercovém půdorysu o hraně asi 10m – její základy jsou dnes na nádvoří vyznačeny. Chráněna byla pásem hradební zdi, kterou doplňoval dodnes značně široký vodní příkop. Ke konci 14. byla

Roztoky tvrz
    V Roztokách stojí posud starý zámek při dvoru a pivováru. Jest to stavení jednopatrové, podoby podkovité takovým způsobem, že čásť jeho okrouhlá obrácena jest k severu a čásť hranatá k jihu. Nad to pak ozdoben jest čtverhrannou štíhlou vížkou, která svou končitou střechou znamenitě nad zámek vyniká. Ač celkem jest zámek způsoby starožitné, přece úprava oken a ozdobení jeho ostatní ukazuje na doby

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 18.3. 2017

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Středočeský kraj,  Praha-západ  (PZ), Roztoky