Dřevěná soukromá rozhledna byla vybudována nákladem majitele přilehlé firmy r. 2017. Má krytou vyhlídkovou plošinu ve výši 5 m při celkové výšce stavby 8 m. Je volně přístupná po 25 schodech.
Rozhledna Kosice
Kosice jsou starobylá obec, původně s tvrzí doloženou r. 1315. Stopy po tvrzi zanikly v 19. stol. beze zbytku. Obec, která má nyní asi 340 obyvatel, leží 6 km severovýchodně od Chlumce nad Cidlinou na vedlejší silnici severně od silnice I/11. Okolním krajem neprocházejí žádné turisticky značené trasy. Rozhledna se nachází na severním okraji obce v areálu s rybníkem a uměle navršeným kopcem, na kterém stojí. Pozemek není ze strany obce oplocen, drátěný plot je jen ze strany od polí. Motoristé mohou pokračovat z centra obce vedlejší ulicí k posledním domům na severním okraji a zde zaparkovat, např. před budovou firmy Stavoka. Pak zbývá asi 700 m pěšky severním směrem parkovou cestou s nově vysázenou alejí a poté podél rybníka až k rozhledně.
Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 21.11. 2021
historie

Stavba soukromé dřevěné, 8 metrů vysoké rozhledny o průměru základny cca 6 metrů se nalézá na severním okraji obce Kosice. Její výstavba byla provedena v srpnu 2017. Rozhledna se nalézá na soukromém pozemku, který sousedí s firmou Stavoka Kosice a.s. Pozemek, firma i rozhledna mají společného majitele. Rozhledna je však volně přístupná. Celková výška stavby je 8 m. Po vystoupání 25 schodů na krytou vyhlídkovou plošinu ve výši zhruba 5 m se nabízí ničím nerušený kruhový rozhled do okolí. Za příznivého počasí lze vidět jižním směrem Železné hory a elektrárnu ve Chvaleticích, na severu Krkonoše, na východě Orlické hory a na západě vojenský radar v blízkosti obce Nepolisy.

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Kosice