Zámek v jihovýchodní části vesnice postaven na místě renesanční tvrze ze 16. století v poplužním dvoře. Zachovány z ní zůstaly renesanční klenby v přízemí a portál v patře. V průběhu 19. století proběhly úpravy, zanikl přístavek při jejím severovýchodním nároží. Soukromý majetek - hippo farma.
hlavní budova zámečku s vjezdem od severovýchodu
Holkov je malá vesnice, část města Velešín v okrese Český Krumlov. Nachází se asi 1,5 km severně od města. První zmínka o vsi je z r. 1378. Ve vesnici kromě panského dvora se zámkem na místě bývalé renesanční tvrze najdeme nedaleko ještě sochu sv. Jana Nepomuckého a dva křížky. V části Holkov II se zachovala přepřahací stanice koněspřežné dráhy a hostinec Veselka. Nedaleko vesnice stojí nejstarší železniční most v kontinentální Evropě z r. 1828 se zachovaným zbytkem koněspřežné dráhy České Budějovice-Linec. Prochází tudy železniční trať České Budějovice-Summerau a silnice I/3. Nedaleko vsi prochází také cyklistická stezka č. 1198 Novohradsko-Doudlebsko.
Wikipedie, mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 8.1. 2021
popis

Panské sídlo - tvrz - vzniklo pravděpodobně snad již ve 14. století jako sídlo vladyků z Holkova. Lokalizaci a jeho stavební podobu dnes neznáme. Během 16. století si majitelé statku Kunášové z Machovic nechali vystavět nové sídlo (renesanční tvrz) přímo v poplužním dvoře, zaujímajícím jihovýchodní část vesnice. Do dnešní doby se dochovala obdélná patrová budova tvořící západní křídlo dvora, využitá při výstavbě mladšího zámku (rezidence). Jeho místnosti jsou v přízemí zaklenuty valenými klenbami s výsečemi a v patře zůstal zachován renesanční dveřní portál s profilovaným ostěním. Někdy v průběhu 19. století došlo k úpravě budovy sídla, při níž zanikl přístavek při jeho severovýchodním nároží, patrný ještě na katastrální mapě z r. 1827. Budova zámku (rezidence) a přilehlý dvůr jsou v soukromém majetku a slouží jako hippo farma.

Encyklopedie českých tvrzí,1.díl,nakl.Argo-1997; Jaroslav Špiroch, 8.1. 2021

historie

Ves Holkov se připomíná až v druhé polovině 14. století, kdy se jako první po ní psal v letech 1378-1413 Matyáš. V držení jeho rodu byla do doby kolem r. 1475, kdy ji získal Jindřich Roubík z Hlavatec. Po něm tu seděl od r. 1513 Jiří Kunáš z Machovic a jeho potomci až do r. 1640. Po dalším střídání majitelů statek nakonec připadl r. 1757 klášteru ve Zlaté Koruně a po jeho zrušení městu Český Krumlov.

Encyklopedie českých tvrzí,1.díl,nakl.Argo; Jaroslav Špiroch, 8.1. 2021

Jihočeský kraj,  Český Krumlov  (CK), Holkov