Zámek pravděpodobně stojí na místě původní renesanční tvrze, kterou jako své šlechtické sídlo vybudoval tehdejší majitel Cvrčovic Martin z Thurnu někdy po roce 1590. Doložena je roku 1604.
Východní průčelí zámklu
Graficke pismenko Tvrz, která předcházela dnešnímu zámku, je ve Cvrčovicích doložena roku 1604. Tehdy byl majitelem Cvrčovic Martin Thurn, který panství s tvrzí postupil své manželce Magdaléně Szerenyiové. Panství patřilo Thurnům do roku 1642, kdy jej kupuje Jan Guldenmuler z Guldenštejna. Tehdy se již připomíná zámek. K barokním úpravám zámku dochází kolem roku 1753, kdy se majitelem Cvrčovic stal Fridrich Vilém Haugvitz z Náměště nad Oslavou. Z této doby se dochovala i barokní brána v jižní části zámeckého areálu, jež vede k sousední Petersově vile. Ta je často označována jako vlastní zámek, ale ve skutečnosti to bylo sídlo správce celého dvora i se zámkem, ...
D.Dohňanský podle F.Musil : Neznámé zámky Moravy a Slezska, 12.2. 2020
     Brno-venkov  (BO)