První zpráva o tvrzi v Kněževsi pochází z r. 1383, kdy tu seděl Šimon Kněževeský. R. 1420 dobyta křižáky císaře Zikmunda, jako obnovená doložena r. 1434 v majetku Vítka z Landštejna. Během 16. stol. zpustla, při prodeji vsi r. 1575 byla již zaniklá. Na jejím místě nyní pozdně barokní statek.
Kněževes - místo bývalé tvrze
Obec Kněževes leží v těsné blízkosti Prahy a areálu Letiště Václava Havla v sousedství dálnice D7, z níž je u ní vybudován exit. Je doložena od r. 1088, ale svým názvem a tradicí se hlásí jako k zakladateli ke knížeti a světci Václavovi, žijícímu v 10. století. Dnes má asi 600 obyvatel, ale již dávno ztratila původní zemědělský ráz. Přispělo k tomu zvětšení areálu letiště a vybudování průmyslové zóny. Letištní areál přerušil též bývalou proslulou výpadovou silnici ke Slanému, zvanou Dlouhá míle. U jejího zbytku při oplocení byl vybudován vyhlídkový val, z něhož lze pozorovat starty i přistávání letadel téměř po celé letištní ploše. Místo bývalé tvrze a kaple sv. Václava se nachází v centru obce, která má dobré spojení s Prahou autobusy příměstské dopravy.
18.5. 2017
historie

Historie Kněževsi je spjata s počátky českého státu a křesťanství, prvně je zmiňována kolem r. 1088, kdy část vsi náležela kapitule vyšehradské. Původní osada se dvěma poplužími je sice doložena od r. 1088, ale podle listiny z kláštera sv. Jiří náležela Kněževes církvi již před sepsáním zakládací listiny vyšehradské kapituly, tedy v 10. století. V době předhusitské byla ves rozdělena mezi několik držitelů; část totiž patřila klášteru svatojiřskému, další díl kapitule svatovítské a zčásti také zemanům, kteří se psali z Kněževsi. První zmínka o zemanech z Kněževsi pochází z r. 1249, první zpráva o tvrzi však až z r. 1383, kdy tu seděl Šimon Kněževeský. Také do minulosti blízkého kněževeského okolí patřily znamenité tvrze, např. ve Středoklukách a na Černovičkách, v Čičovicích, Lidicích, Hostouni nebo v Makotřasech. Co tvrz, to rytíř. Také v Kněževsi tedy existovala věžovitá stavba o několika patrech…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VII, Svoboda 1988 a web obce), 18.5. 2017

Středočeský kraj,  Praha-západ  (PZ), Kněževes