Zaniklý hrad v novodobé zástavbě, který se nacházel jihovýchodně pod dnešním kostelem kostela sv. Mikuláše. Patřil původně pánům z Deblína, jednoho z nejstarších šlechtických rodů na Moravě.
Celkový pohled na místo bývalého hradu od jihu. Hrad stával přibližně pod kostelem.
© Roman Řezáč 01/2008
Místo zaniklého hradu se nachází jihovýchodně pod kostelem. Dnes z něj nejsou patrné žádné prokazatelné zbytky. Na jeho místo upozorňuje jen zaoblená zástavba v místě kde stál, kterou kopírují i místní uličky. Můžeme zde sice narazit na několik terénních nerovností, spojovat je však s hradem a vydávat je za jeho pozůstatky by bylo troufalé. K těm nejvýraznějším „náznakům“ patří krátká, mírně zaoblená teráska pod parkovací plochou, hned pod kostelem, na druhé straně silnice od něj. Ta však lehce mohla vzniknout při zřizování plochy pro parkování u přilehlého stavení. Můžeme také spekulovat o tom, zda hrana na jižní straně, až pod místem předpokládaného hradu, po kterém vede zaoblená silnice, není pozůstatkem vnějšího valu, či silnice nevede zasypaným příkopem. Jak se dostat k místu zaniklého hradu není třeba popisovat, stačí se orientovat podle ...

historie

Vesnice Deblín leží na jihozápad od Tišnova při soutoku Bolehlávky a Ochozského potoka. Historicky je doložen Ratibor z Deblína, který byl r. 1234 královským jídlonošem, v r. 1240 purkrabím v Brně. Buď on, nebo některý z jeho předků dostal patrně hornatý kraj na potoce Bolehlávce výsluhou a asi položil základy hradu. V 30. letech 13. století tu byli Deblínští už pevně usazeni a těšili se patrně velké

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004
    První majitelé patřili k jedné z rodových větví pánů z Deblína, kteří byli jedním z nejstarších moravským rodů vůbec. Jako první se po Deblíně píše Ratibor. Po něm pak do roku 1287 jeho syn Jenc. Ten však nezanechal dědice a tato větev pánů z Deblína záhy vymírá. V roce 1295 se po Deblíně píše také Demeter z Bukova. Hrad pak měl přejít v roce 1299 darem, od vdovy po Demeterovi Gertrudy, řádu německých

Roman Řezáč (dle M.Plaček 2001), 13.3. 2008
    Problematikou lokalizace zaniklého hradu v Deblíně na Tišnovsku se zabýval i Radoslav Patočka ve svém článku \"Materiální doklady existence hradu v Deblíně (okr. Brno - venkov)\" uveřejněném v časopise Vlastivědný věstník moravský č. 1/1991. Cituje zde zprávu V. Oharka z roku 1923 publikovanou ve Vlastivědě moravské - Tišnovský okres (Brno 1923), který se zmiňuje o tehdy ještě viditelných \"zbytcích zdiva na

Milan Náplava, 22.3. 2008

popis

Hrad v Deblíně můžeme považovat za zcela zaniklý, přestože jeho základy budou určitě dosud ukryté pod novodobou zástavbou. Dnes však z něj nejsou patrné žádné jak terénní, tak jiné nad povrchové pozůstatky. A to i přesto, že ještě před sto lety byly jeho vysoké zdi částečně zachovalé. Ovšem levný materiál z jeho zdí byl zdrojem pro místní obyvatele pro druhotné použití, a tak po zdech dnes nejsou na

Přibližný rozsah hradu zakreslený do situace mapy stabilního katastru z roku 1826
    M.Plaček
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• v první třetině 13. století

Výstavba romásnké trojlodní baziliky.

• 1233

Královna Konstancie, vodva po Přemyslu Otakarovi I.. založila na hranicích deblínského statku klášter cisterciaček.

• koncem 13. století

Deblínský rod vymřel po meči a došlo tak k dělení rodového mejetku, přičemž největší část deblínského panství dostala dcera Jence z Deblína Kareřína a přinesla je věnem svému manželu Tasu z Lomnice.

• 1371 - 1389

Sídlí zde bratři Jenec a Proček z Deblína.

• 1390

Uznala Markéta, dcera Jence z Lomnice a Deblína, svého manžela Čeňka z Kunštátu za spolumajitele hradu Deblína a vsí, jež k němu patřily, ale téhož roku postoupila deblínský statek bratrům Benešovi, Vaňkovi a Čeňkovi z Lomnice.

Sídlil zde ještě Čeněk z Deblína.

Jan z Lomnie prodal Deblín s příslušenstvím Archlebovi z Vereřova.