Rozhledna (68 m, 403 m n.m.) byla postavena jako víceúčelový vysílač mobilního operátora r. 2001. Vyhlídková plošina byla zpřístupněna až 30.5.2003, kdy se provozu ujal podnikatel A. Mach. Koncem r. 2005 byla rozhledna uzavřena, otevřena v dubnu r. 2006 novým provozovatelem (Gymnázium Fr. Křižíka).
Rozhledna stojí na úpatí vrchu Sylván, cca 3,5 km SZ od středu města. K rozhledně se dá dostat nejen pěšky, ale i autem. Ve stánku pod věží je možné si zakoupit suvenýry a občerstvení.
popis

Ocelová rozhledna, která je zároveň stožárem mobilního operátora. Vyhlídková plošina je ve výšce 23 metrů. Vzhledem k tomu, že rozhledna nestojí přímo na vrcholu, je ve stejné výši jako kóta kopce (414 m n. m.). Výhled hlavně na město Plzeň a jeho okolí.

Jaroslav Vavera, 11.6. 2013

historie

Ocelová typizovaná konstrukce vysílače mobilního operátora slouží zároveň jako rozhledna. Vysílač, vysoký 68,3 m, stojí ve výšce 403 m n. m. na úpatí kopce Sylván. Vyhlídková plošina je ve výšce 23,2 m. Vysílač byl postaven r. 2001 společností RadioMobil (dnes T-Mobile), jednou z podmínek povolení výstavby bylo, že součástí vysílače bude vyhlídková plošina. Na zpřístupnění vyhlídky se čekalo 2 roky, než si rozhlednu pronajal podnikatel Alois Mach, který vyhlídku otevřel pro veřejnost poprvé dne 30.5.2003. Z různých důvodů (finančně náročný provoz, odmítnuté dotace ze strany města) byla vyhlídka koncem roku 2005 uzavřena. Roku 2006 se novým provozovatelem stalo plzeňské Gymnázium Fr. Křižíka, které v dubnu r. 2006 znovu rozhlednu otevřelo pro veřejnost. Rozhledna je otevřená v pátek odpoledne, o víkendech a o svátcích (viz návštěvní hodiny). Z rozhledny se nabízí kruhový výhled na město Plzeň a okolí, za dobrého počasí jsou vidět vrcholky Šumavy…  číst dále

Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM), Plzeň-Severní Předměstí