Na břehu řeky Rokytná nedaleko Čermákovic stával středověký mlýn zmiňovaný již v r. 1270. Na jeho místě byl později postaven vrchnostenský dvůr. V průběhu 16. století obýván komunitou novokřtěnců (habánů).
Tam se chci podívat
Alinkov

Alinkov (data a fakta aneb jak šel čas)

1270 – uváděn mlýn v první zmínce o nedalekých Čermákovicích (přes Alinkov vedla vozová cesta do Horních Dubňan a Tulešic) 2. polovina 16. století – na řece Rokytné novokřtěnci dostali do užívání starý mlýn, ve kterém žili a hospodařili (tzv. haushaben = habáni) 1562 – spolu s Čermákovicemi se Alinkov stává součástí panství Tulešice 17. prosince 1620 – dvůr přepaden císařským vojskem, obyvatelé zmasakrováni 1622 – císař Ferdinand II. a kardinál Ditrichštejn nařídili habánům, aby z Čech i Moravy odešli a prázdnou budovu mlýna získali do svého majetku hrabata z Náchoda 1660 – místo mlýna stojí vrchnostenský dvůr, který podle pověstí vznikl pro jakousi Alenku, a tím získal jméno Alinkov. Pravděpodobněji však byl název odvozen od německého Allein-hof, tedy „dvůr stojící o samotě“. 18.–19. století – ve vlastnictví Alinkova se ...
daniel rubeš podle http://www.zrcadlo.info/view.php?nazevclanku=cermakovice&cisloclanku=2008080082 (doplněno redakcí), 25.12. 2009

Vývoj událostí místa

• 1270

první zmínka o Čermákovicích

• 1562

Alinkov se stal součástí panství Tulešice

• 1575

datum je přibližné

Novokřtěnci získali mlýn do užívání.

• 17. prosinec 1620

dvůr přepaden císařským vojskem, obyvatelé zmasakrováni

• 1622

vykázání habánů mlýn připadl hrabatúm z Náchoda

• 1660

na místě mlýna stojí vrchnostenský dvůr

• 1700

18.–19. století – ve vlastnictví Alinkova se střídá několik šlechtických rodů: Cavriani, Haugvicové, Daunové. neupraveno ... přelom 19. a 20. století – Alinkov se stává majetkem velkostatkáře Roberta Goldschmidta počátek 20. století – po Goldschmidtově krachu získala Alinkov Moravská agrární banka. 1948 – Alinkov je znárodněn a přeměněn v JZD konec 20. století – dvůr Alinkov je navrácen polistopadovými restitucemi posledním soukromým majitelům počátek 21. století – dvůr Alinkov je využíván k soukromým obytným i hospodářským účelům vlastníků a chátrá http://www.zrcadlo.info/view.php?nazevclanku=cermakovice&cisloclanku=2008080082

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Horní Kounice