Největší funkcionalistická stavba Prahy postavená 1926–8 dle projektu O. Tyla a J. Fuchse jako první část nového veletržního areálu. Od roku 1951 administrativní budova, 1974 vyhořela. Obnova pro Národní galerii 1985–94 dle projektu libereckého SIAL.
Hlavní (východní) průčelí
© Ivan Grisa 05/2009
Veletržní palác stojí na třídě Dukelských hrdinů v Praze 7 - Holešovicích. Parkování v okolí zpoplatněno. Nejbližší zastávka MHD Veletržní (tramvaje 12, 14, 17) přímo před objektem.

Veletržní palác v Praze - Holešovicích

Největší funkcionalistická stavba Prahy vznikla v letech 1926–28 podle projektu Oldřicha Tyla a Josefa Fuchse jako první část nového veletržního areálu, který měl rozšířit původní výstaviště na okraji Stromovky. Záměr se vzhledem ke světové hospodářské krisi na přelomu 20. a 30. let neuskutečnil. Po zrušení pražských veletrhů od roku 1951 sloužila jako administrativní budova (podniky zahraničního obchodu), 1974 vyhořela. Původní záměr na demolici se naštěstí podařilo odvrátit, přesto trvalo více než 10 let, než začala obnova pro Národní galerii, provedená v letech 1985–94 podle projektu libereckého SIALu (tým pod vedením Miroslava Masáka). Velkolepé funkcionalistické interiéry vytvářejí dokonalé prostředí pro stálou exposici umění 20. a 21. století i příležitostné výstavy, bohužel zdaleka ne plně využité.

Ivan Grisa, dle Masák - Švácha - Vybíral: Veletržní palác v Praze, Sbírka architektury Národní galerie v Praze, 1995, 17.5. 2009

Hl.m.Praha,  Hl.m.Praha  (AB), Praha 7-Holešovice