Samostatně stojící zvonice ve stylu italských campanil byla postavena na hřbitově u kostela sv. Petra, vysvěcena roku 1598. V roce 1680 vyhořela, požár roztavilo zvony a zničil i přilehlou kostnici. Novogotická podoba věže je dílem architekta J. Mockera a pochází z přestavby v letech 1875 – 1885.
© Milan Caha 12/2019
Graficke pismenko Stavba samostatně stojící zvonice ve stylu italských campanil na tehdejším hřbitově u kostela sv. Petra na Poříčí byla plánována již v první třetině 15. století, realizovala se až v období renesance na konci století šestnáctého. Zvonice byla dokončena a vysvěcena roku 1598, o čemž svědčí latinsky psaná pamětní deska. V překladu její text říká: „Měšťané farnosti sv. Petra Na Poříčí nákladem soukromým tuto věž vděčnému potomstvu vystavěli roku 1598“. Poškozena byla švédskou dělostřelbou za švédského obléhání Prahy za třicetileté války. V roce 1680 vyhořela, požár roztavil zvony a zničil i přilehlou kostnici. V roce 1686 byla opravena ...
Milan Caha (zdroj: Baťková R. a kol.: Umělecké památky Prahy Nové Město - Vyšehrad, Akademia Praha, 1998 a různé internetové zdroje), 14.12. 2019
    Praha 1-Nové Město