Jádro této nenápadné budovy ukrývá nejzachovalejší románský obytný dům v Praze. Na poklad uvnitř zvenku zchátralé stavby se přišlo náhodou - v roce 1941 při zřizování protileteckých krytů. V té tobě byl sklep (bývalé přízemí) využíván jako sklad uhlí. Až v roce 1951 přišlo k zevrubnějšímu prozkoumání, byly provedeny sondy a zjistilo se, že je zachováno také bývalé první patro (dnes přízemí) paláce a jeho severní strana. Do dnešního sklepení se vcházelo portálem v západní stěne, z nástupního sálu zaklenutého na dva sloupky vedou dveře do stejně velkých komnat na severu a jihu. Obě byly vytápěny čtvrtkruhovými nárožními krby, klenba je svedená do masivního středového pilíře. V tomto domu pletl nadčasové nitky své zahraniční politiky také Jiří z Poděbrad. Traduje se, že právě odtud dne 2.3.1458 vyšel na Staroměstskou radnici, kde byl sněmem zvolen českým králem. Průvod se poté vydal do Týnského chrámu a následně ku Královu Dvoru, sídlu tehdejších králů. Objekt je dnes povětšinou nepřístupný, jeden čas byla ve sklepě zřízena vinárna. Navšítivit lze jednou za čas v rámci akcí pořádaných Pražskou Informační Službou (www.pis.cz).
historie

Vznik tohoto domu se odhaduje k přelomu XII. a XIII. století. V této době v Praze vznikaly první kamenné domy, stavěné z otesaných opukových kvádříků. Dodnes se v jádrech nově přestavěných domů zachovalo pár desítek těchto románských staveb.

Hl.m.Praha,  Hl.m.Praha  (AB), Praha 1-Staré Město