Terénní zbytky tvrze později upravené na zámeček, postavené Ostrovci z Kralovic na počátku 17. stol. Za 30tileté války byla vypálena Švédy, v 2. polovině 18. stol. využita jako sýpka. Po r. 1971 byla budova zbořena v souvislosti se stavbou Želivky.
Malé zbytky zdiva v místech původní tvrze
Malé zbytky mladšího sídla v Borovsku, tedy tvrze později upravené na zámeček, najdete hned vedle kostela sv. Petra a Pavla, který bohužel jako jediná ze zdejších velmi zajímavých památek přežil až do současnosti.
Filip Matoušek, 12.2. 2006

Historie a popis

Tvrz v Borovsku byla postavena v areálu poplužního dvora v těsné blízkosti zpustlého hradu jako nové sídlo Ostrovců z Kralovic někdy na samém počátku 17. století. Jednalo se o pozdně renesanční obdélnou patrovou budovu zdobenou sgrafity, s valeně klenutými sklepy odlišného půdorysu, které zřejmě pocházely ze starší středověké stavby. Za třicetileté války byla pravděpodobně vypálena Švédy, neboť je k roku 1654 popisována jako „při dvoře tvrz pustá bez oken a kamen“. Zanedlouho poté byla ale tvrz obnovena a nadále sloužila jako panské sídlo již spíše charakteru malého zámku. V druhé polovině 18. století byla budova částečně přestavěna na sýpku a původní sgrafitovou výzdobu fasád nahradila jednoduchá omítka. Definitivní zánik bývalé tvrze přinesla až 70. léta 20. století a výstavba Želivské přehrady, při níž byla památka i s budovami poplužního dvora a vsi zbořena, takže dnes najdete v blízkosti jediné…  číst dále

Středočeský kraj,  Benešov  (BN),