Hlavní osídlení spadalo do 1.tisl. př.n.l. Místo je chráněno po délce svahy strmě spadajícími do údolí. Bylo obehnáno hradbami. Patrné zbytky valů. Na jižní straně zachovány zbytky kamenných základů hradeb. Hradiště zničeno za neznámých okolností.
Minické hradiště
Hradiště, pravděpodobně z doby halštatské, se rozkládá na ploše přibližně 1 ha v polích nad údolím Rusavky v Minicích, nyní městské části města Kralupy nad Vltavou. Dnes jsou z něj patrné jen valy. Nejsnazší přístup je ze silnice Kralupy nad Vltavou – Tursko. Odbočíte doprava v levotočivé zatáčce na okraji obce, poté pěšky přímo vzhůru lesní cestou až na hradiště.
27.8. 2006
historie

V roce 1935 se rozhodl minické hradiště prozkoumat regionální badatel a zakladatel krajinského muzea v Kralupech P. F. Masner. Další pracovník kralupského muzea akademický malíř Josef Holub nakreslil pečlivě plánek celého hradiště. Výsledek jejich práce byl uveřejněn ve druhém čísle vlastivědného sborníku krajinského muzea, roč. 1935. Autor článku P. F. Masner došel k závěru, že hlavní osídlení spadalo do 1. tisíciletí př. n. l. Povrchovým sběrem získal keramiku kultury knovízské a bylanské. Kupodivu nezachytil kulturu halštatskou, která je zde nejčastější. Místo bylo pro hradiště kdysi vybráno pro svou vyvýšenou polohu. Je chráněno po značné délce svahy, které strmě spadají do údolí, a bylo obehnáno hradbami. Zbytky valů jsou patrné dodnes. Na jižní straně nad Rusavkami se ještě v některých místech zachovaly zbytky kamenných základů hradeb. Vchod na hradiště byl z východní strany, kde byl svah nejmenší. Záhadou zůstává, kde obyvatelé hradiště brali…  číst dále

Stupka, Josef : Zajímavosti o Kralupech nad Vltavou, 27.8. 2006

Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Minice