Chátrající budovy bývalého nového měšťanského pivovaru. Areál vystavěn v letech 1898-1900, první várka piva uvařena r. 1901. Pivovar uzavřen v r. 1951. Poté sloužil jako sklady a rychle zchátral. Postupně jednotlivé budovy demolovány. Zachována zchátralá dominantní budova sladovny a hvozdu.
pohled od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 09/2015
Monumentální historizující budova bývalého nového měšťanského pivovaru na severozápadním okraji historického jádra města Vysoké Mýto. Někdejší moderní a úspěšný pivovar se v průběhu 20. století proměnil v nevyužitou zchátralou ruinu bez střech. Z někdejšího areálu zůstala zachována pouze zmíněná monumentální budova sladovny a hvozdu. Areál je oplocený a je sem zakázán vstup, ačkoliv poničený plot na mnoha místech tomu nenapovídá.

V rámci developerského projektu je plánováno v těsném sousedství bývalého pivovaru vystavět moderní bytové domy a nejvýraznější dochované části pivovaru do tohoto komplexu vhodně zakomponovat.

historie

Původní vysokomýtský měšťanský pivovar stával přímo ve městě, na rohu zdejšího hlavního náměstí. Časem však přestal dostačovat moderním nárokům na velkovýrobu piva a tak se tehdejší měšťané rozhodli vystavět pivovar nový, moderní. V letech 1898-1900 vyrostl na severozápadním okraji města moderní měšťanský pivovar, jemuž dominovala budova hvozdu a sladovny s fasádou doplněnou historizujícími

popis

Z původně rozsáhlého komplexu pivovarských budov na západním okraji historického jádra Vysokého Mýta, napojeného samostatně i na železniční vlečku, zůstalo zachováno pouze chátrající torzo objektu sladovny a hvozdu s příslušenstvím. To je však i dnes výraznou dominantou této části města. Severní křídlo dvojpodlažního objektu tvoří mohutná budova bývalé sladovny, jejíž přízemí je uzpůsobeno vjezdu

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Vysoké Mýto