Má jméno po usedlosti a vinici, jejímž prvním majitelem byl Jakub Foliman.Objevuje se ve viničních knihách již r.1353. Usedlost vznikla pravděpodobně v 18.st., zbořena v 60. letech 20.st.,dnes po ní nejsou žádné stopy. Vznik parku není znám,na fotografiích z 20. let jsou svahy pod Karlovem holé.
střední část parku se dvěma umělými pahorky
někde v těchto místech stávala usedlost Folimanka (pohled z Nuselského mostu)
Park Folimanka se rozkládá na pomezí Vinohrad, Nuslí a Nového Města, v prostoru mezi Botičem, Novoměstskými hradbami a ulicí Bělehradskou. Zatímco partie při Botiči ploché, směrem ke Karlovu strmě stoupá. Místy jsou svahy zpestřeny výchozy břidlicových skalek. Ve východní části Folimanky vytvářejí parkové cesty několik vyhlídkových plošin, dnes vesměs zarostlých. V parku senalézá řada plastik (především ve střední a východní části). Kamenné zídky ve svahu jsou pravděpodobně pozůstatkem zdejších vinic. Park je složen převážně z domácích druhů dřevin (javory, jasany) s výrazným podílem ovocných stromů (hrušně), které jsou snad pozůstatkem bývalé zahrady. Na některých skalních výchozech, zejména při patě hradby a ve východní části parku, se nachází porosty lesostepního (s javorem babykou) až stepního charakteru.
Ťava, 1.7. 2004

Fontána pod mostem

Kaskádovitá fontána pod mostem zřejmě již brzy zcela zanikne, protože se nepočítá s její rekonstrukcí. Dnes už na ní nenajdete ani plastiku dívky sedící na lávce. Stejně jako spodní bazén je již zrušen.

Pavel Dvořák, 29.4. 2007

historie

Jméno park převzal po zaniklé usedlosti, respektive vinici. Připomíná prvního známého majitele vinice - Jakuba Folimana - který se objevuje ve viničných knihách již roku 1353. V polovině 15. století je zde výslovně kromě vinic uváděn i meruňkový sad. Usedlost vznikla pravděpodobně v 18. století. Stávala zhruba v místech dnešních pahorků ve střední části parku západně od Nuselského mostu, na ostrově vytvořeném Botičem a tzv. Mlýnským potokem – náhonem na mlýn Na Výtoni. Roku 1918 koupil usedlost i s pozemky Spolek pro zřízení ortopedického pavilonu dětského v Praze a pro tyto účely ji také upravil. Plán postavit na jejím místě ortopedický pavilon však nebyl nikdy realizován. Usedlost byla zbořena v 60. letech 20. stol. a dnes po ní nelze nalézt žádné stopy, stejně jako po bývalém mlýnském náhonu. Kdy vznikl park není přesně známo, na fotografiích z přelomu 20. a 30. let 20. století jsou však svahy pod Karlovem ještě…  číst dále

Ťava (zdroj: Jiří Koťátko - Pražské usedlosti, Praha 2001), 1.7. 2004

Hl.m.Praha,  Hl.m.Praha  (AB), Praha 2-Vinohrady