Tvrz je poprvé připomínána k roku 1379, zbytky zdí byly kolem roku 1732 použity na stavbu chlévů a dnes je pohlcena zástavbou.
Ulice Na hradě ze západu
© Prudký Martin, 03/2010
Do tvrze se vstupovalo patrně někde v okolí domu čp. 48 a tvrz stávala na břidličnaté skále dnes ležící uprostřed obce. Ves bývala celá opevněna a součástí fortifikace byly i dvě věže. Obrannou funkci měl i potok a soustava pěti rybníků. Podle pověsti byla spojena s hradem Okoř podzemní chodbou.
Prudký Martin podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - R. Anděl a kolektiv, 25.3. 2010
historie

Vesnice Makotřasy je poprvé připomínána roku 1318 jako majetek Štěpána a Peška z Makotřas a také Jetřicha ze Skuhrova. Tvrz byla postavena před rokem 1379 vladyky z Makotřas, protože je tohoto roku zapsána ve vizitačním protokolu lidické fary. Kolem roku 1415 koupil Makotřasy radní Starého Města pražského Petr Meziříčský. Tento měšťan, který se patrně koupí tvrze chtěl dostat o stupínek výš na společenském řebříčku, byl odpůrcem husitství, a proto dovolil umístění královské posádky. Radikální husitské skupiny z okolních husitských měst tvrz po 23. 5. 1420 vypálily. Přitom husité upálili dva katolické kněze, přítomné na tvrzi. Celé zboží pak Pražané zkonfiskovali. Makotřasy byly poté roku 1425 pronajaty bratrům Jarošovi a Hynkovi z Chlumu, kteří měli obnovit zničenou tvrz. Dalším nájemcem byl od roku 1438 Zikmund Sláma z Nezřeva. O svá práva se však také hlásil původní majitel Petr Meziříčský, který je převedl na svého švagra…  číst dále

Další texty historie
Středočeský kraj,  Kladno  (KL), Makotřasy