Výstavba ZOO byla zahájena r. 1926, r. 1931 byla otevřena pro veřejnost. Postupně byla vybudována rozsáhlá ZOO s řadou velkých pavilonů. ZOO je velmi úspěšná v odchovu mnoha druhů zvířat. R. 2002 byla silně poničena povodní. Při opravách bylo vybudováno mnoho nových moderních staveb a expozic.
© Luděk Pitter 08/2004
Nejznámější česká zoologická zahrada má nádherné umístění v trojské kotlině. V areálu kromě luk a vodních ploch jsou i skalní stěny. Celý areál zaujímá plochu skoro 60 ha, kde je soustředěno množství savců, ptáků a plazů. Otevřena je celoročně a každodenně. V Praze-Troji si můžeme prohlédnout také botanickou zahradu a zámek.
24.12. 2004
historie

Úmysl vybudovat ZOO v Praze se od konce 19. stol. objevil několikrát, ani jednou však nebyl uskutečněn. Mimo jiné byl r. 1891 založen „Spolek pro zoologickou zahradu v Praze“ JUDr. V. Novákem. Po původním plánu umístit ZOO na Nebozízku se spolek rozhodl nestavět ZOO, ale vystavovat zvířata na několika místech v Praze. Jako první část realizace této myšlenky bylo založení jedné takové stanice na Letné r. 1896. Byla zde ptačí voliéra, rybník a opičinec (pravděpodobně nikdy neuvedený do provozu). Fungovala až do roku 1906. Toho roku byl pověřen Jiří Janda pražským primátorem přípravou vybudování pražské ZOO, přípravy však přerušila válka. Když r. 1925 daroval státu rozsáhlé pozemky na území pražské Troji velkostatkář Alois Svoboda s podmínkou, že na nich bude vybudována i ZOO, byly zahájeny přípravy výstavby a r. 1926 se začalo s budováním. ZOO byla otevřena pro veřejnost 28.9.1931, byť byla v té době prakticky staveništěm. Mezi prvními…  číst dále

Hl.m.Praha,  Hl.m.Praha  (AB), Praha 7-Troja