Michelská vodárna

Zelená liška
Vodárna v Michli (41 m) byla postavena r. 1906 v moderním duchu podle projektu arch. Jana Kotěry. Od r. 1907 zásobovala pitnou vodou Vršovice, Michle, Braník a Krč. Svému účelu sloužila do r. 1975. Dnes je kulturní a technickou památkou. Název Zelená liška převzat od blízkého vyhlášeného hostince.
Graficke pismenko Je to ona 41 metrů vysoká masivní věž architekta Kotěry, kterou vidíte při jízdě po silnici 5. května za Bauhausem u sjezdu na Pankrác. Tento kruhový vodojem z roku 1906 zásoboval již o rok později území Vršovic, ale i Michle, Braníka a Krče a tak tomu bylo až do roku 1975. Dnes je v provozu pouze podzemní vodojem. Bohužel nevím jak je využita nadzemní část věže, která je nepřístupná a obehnaná plotem.

věž
    vodárenská