Zaniklý opevněný objekt leží na strmé ostrožně nad řekou Vltavou. Beze zmínky v písemných pramenech. Protáhlý areál s příkopem vylámaným do skály, za kterým je výrazný homolovitý terénní útvar (zaniklá věž ?), odpovídá svým vzhledem spíše zaniklému hradu bergfritového typu než pravěkému hradišti.
pohled na příčný (vlevo) a boční (vpravo) val z plochy zaniklého hradu
Ze sz. okraje plošiny západně od obce Zvole u Prahy vybíhá nad údolím Vltavy a nad Jarovským údolím ostroh (označovaný jako Zvolská homole), s dalekým výhledem do údolí Vltavy. Ostroh je ohrazen valem a od plošiny oddělen umělým příkopem. Je součástí přírodní rezervace, kterou vede z obce Zvole naučná stezka.
Jaroslav Valečka, 17.12. 2012
historie

Zaniklý opevněný objekt byl postaven na výrazné strmé ostrožně nad pravým břehem řeky Vltavy. Beze zmínky v písemných pramenech. Protáhlý areál je na čelní straně opevněn příkopem, vylámaným do skály. Za ním je výrazný homolovitý terénní útvar, vypadající jako zaniklá věž. Další stopy zástavby nejsou patrné. Přestože veškeré dosavadní nálezy jsou pravěkého původu, celkový vzhled pravěkému hradišti neodpovídá a připomíná spíše zaniklý hrad bergfritového typu s lehkou dřevěnou okolní zástavbou. Kdy byl hrad postaven (atp.) bude možné s jistotou říci až po provedení důkladného archeologického průzkumu místa.

E.H. podle Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Tomáš Durdík, Libri 1999, 19.12. 2012

Středočeský kraj,  Praha-západ  (PZ), Zvole