Zaniklá tvrz Vranovských z Valdeka, zchudlé větve významného rodu Buziců, ze 14. stol.. V 15 stol. připojena k Rožmitálu, zanikla zřejmě požárem během 16. století. Doposud jsou dobře patrné její terénní pozůstatky obdélného tvaru chráněné příkopem.
Vranovská Hůrka od jihozápadu.
Zaniklá tvrz Hůrka se nachází zhruba 800 metrů severozápadně od obce Vranovice u Rožmitálu pod Třemšínem na stejnojmenném zarostlém vršku vyčnívajícím nad okolními poli. Vrcholek je porostlý stromy a keři, přičemž zbytky tvrziště jsou situovány v jeho nejvyšší severní části. V terénu se navzdory času a přírodě zachovaly doposud výrazné terénní náznaky, které jsou nejlépe viditelné zejména během vegetačního útlumu na podzim nebo brzy z jara. V létě je tvrziště bujně zarostlé vegetací a terénní pozůstatky se hledají velmi špatně. Návštěvníkovi se ale i tak nabízí pohled na rozmanité luční kvítí a pěkný výhled do kraje. K tvrzi je možné dojít z Vranovic, nebo z nedaleké Sedlice, kde je rovněž možné pohodlně zaparkovat automobil. V obou obcích jsou autobusové zastávky, přičemž frekventovanější autobusové spojení vede přes Vranovice na trase z Rožmitálu pod Třemšínem do Příbrami.
Ladislav Kučera , 27.1. 2011
popis

Vranovská Hůrka není nijak vysoký kopec, ale ze svého okolí i přesto významně vystupuje, a tak zajišťoval středověkému opevnění poměrně dobrý výhled do kraje. Tvrz, zbudovanou v severním cípu vrcholu, chránil dodnes patrný příkop. Jeho pozůstatky jsou dobře patrné zejména na jihovýchodní, jižní a západní straně. Samotný půdorys tvrze má tvar obdélníku. Rozměry stran jsou přibližně 30 na 50 metrů. Přestože se obecně hovoří o tvrzi, rozměry opevnění dovolují spekulovat dokonce i o malém hradu. Rekonstruovat podrobněji podobu zástavby uvnitř obdélníku, vymezeném dosud patrnými valy, není bez podrobného archeologického průzkumu možné. Výjimkou je ohromná, zhruba obdélníková jáma na jihozápadě tvrziště, která nasvědčuje na propadlé sklepení pod velkou stavbou – pravděpodobně rozměrným hlavním stavením nebo donjonem (obytnou věží). Na dně jámy je dodnes k vidění spousta kamenného rumu. Sedláček ve svém díle zmiňuje, že „před lety“ šlo ještě na tvrzišti…  číst dále

Ladislav Kučera (zdroje: Hrady, zámky a tvrze České – August Sedláček; průzkum místa), 27.1. 2011

Historické informace

O Vranovské Hůrce není v historických pramenech mnoho přímých zmínek. První písemná zpráva o Vranovicích pochází z roku 1318, kdy patřily místnímu vladykovi Heřmanovi z Vranovic. Dá se tedy předpokládat, že v této době již zde stálo jeho rodové sídlo. V samotných Vranovicích se nachází pozůstatky druhé tvrze, avšak její rozměry částečně pohlcené vsí se zdají menší, než jsou rozměry Vranovské Hůrky (více světla do situace by mohl přinést podrobnější archeologický průzkum) a její poloha není tak výhodně situovaná, ačkoli A. Sedláček ve svých „Hradech“ uvádí, že „byla vodou opuštěna“. Z toho snad lze usuzovat, že Vranovská Hůrka by mohla být prvním a větším sídlem zmíněného Heřmana, jako hlavní opěrný bod jeho vlády nad svým zbožím. Dále víme, že roku 1353 držel Vranovice jistý Jiřík ze zchudlé větve rodu Buziců (zdali to byl syn či příbuzný Heřmana nevíme), která se později za vlády jeho syna označovala jako Vranovští z Valdeka. Sedláček…  číst dále

Středočeský kraj,  Příbram  (PB), Vranovice