Pozůstatky nevelkého gotického hrádku založeného Karlem IV. k ochraně Karlštejna. Jediná zmínka r. 1400, kdy zřejmě nebyl dokončen. Zanikl zřejmě krátce poté, v 16. stol. uváděno již jen jméno. Zachovaly se zbytky zdí a šíjový příkop s valem.
sonda - únor 2019
© Milan Caha 02/2019
Půjdete-li z Dobřichovic na hrad Karlík, projdete stejnojmennou vesnicí až za druhým můstkem naleznete odbočku v pravo a zároveň uvidíte žlutou t. značku, která není značená v mapě. Jděte asi 100 m nohoru až po levé straně uvidíte příkopy a valy hrádku, který nechal postavit Karel IV k ochraně hradu Karlštejna. Hrádek byl údajně roku 1422 dobyt a od té doby se uvádí jako pustý. Dochovalo se několik zídek a na výchdní straně kopaný šíjový příkop s valem.
28.5. 2002

Sídlo pro císařovnu

Václav Hájek z Libočan kdysi napsal, že Karlík byl vystavěn pro císařovnu a její doprovod, protože na Karlštejn nesmí vstoupit žena. Tohoto výmyslu se ujal Jaroslav Vrchlický a vznikla veselohra Noc na Karlštejně, která byla zase inspirací pro filmový muzikál stejného jména s hudbou Karla Svobody a s texty Jiřího Štaidla. Pravdou je, že ženy na Karlštejn směly. Císař Karel IV. vydal nařízení, které se týkalo pouze Velké věže vzhledem k jejímu posvátnému významu – a to, že v jejích prostorách nesmí nikdo spát či léhat s ženou, i kdyby to byla jeho manželka.

terénní náčrt hradu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek