Osmiboká kamenná barokní kašna. Stojí na prvním nádvoří zámku. Zhotovena z červeného pískovce. Uprostřed na pilíři střik kašny ze světlého pískovce. Kašna vyložena olovem proti prosakování vody. Památkově chráněno od roku 1958.
Kamenná kašna na poděbradském zámku
© Pavel Vítek 09/2017
Poděbrady jsou lázeňské město rozkládající se na březích Labe asi 1,5 km severozápadně od ústí Cidliny. Okolo města vede dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Městem prochází železniční trať 020 Praha–Hradec Králové a trať 231 pokračující do Velkého Oseka a Kolína. Kamennou kašnu najdeme na prvním nádvoří poděbradského zámku.

popis

Na prvním nádvoří poděbradského zámku se nachází kamenná barokní osmiboká kašna. Pochází z 18. století. Kašnový vodní střik pochází z konce 19. století a jejím autorem je Bohuslav Schnirch. Kašna je zhotovena z červeného pískovce na půdorysu čtverce s useknutými rohy. Členěna je soklem, římsou a vpadlinami s plastickými obdélníky. Ty jsou na delších stranách přerušeny kruhovými plochami. Uprostřed na

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Poděbrady