Původně gotický hrad italského kastelového typu (14. stol.) sloužil k ochraně premonstrátského kláštera pod ním. V 16. stol. renesančně přestavěn, s drobnými barokními úpravami. Výrazná dominanta nad městem.
Na zámku je možné koupit občerstvení i upomínkové předměty. Město Dolní Kounice oplývá množstvím kvalitních sakrálních památek, renesančních měšťanských domů a pozoruhodná je i místní synagoga a židovský hřbitov. Pod zámkem je nejvýznamnější památka v okolí – zříceniny gotického kláštera Rosa Coeli.
Milan Náplava, 27.1. 2008
popis

Hrad a zámek v Dolních Kounicích se nám zachoval díky různým peripetiím prakticky v nezměněné goticko-renesanční podobě. Zdivo původního klášterního hradu typu italského kastelu zůstalo zachováno v jádru dnešního zámku, což je patrné i z mnoha zbytků či druhotně použitých gotických architektonických prvků v interiéru. Ve 14. století bylo na vstupní straně vybudováno rozsáhlé předhradí s věžovou bránou a v 15. století byl hrad rozšířen o další prostory a opevněn baštami. V jedné z těchto bašt se dochovala vzácná pozdně gotická fresková výzdoba. Z renesanční přestavby Žabky z Limberka se nám dochovalo nejvíce. Jedná se zejména o dělovou baštu na jižním nároží paláce a mohutný barbakán před vstupní bránou. Do severního koutu vnitřního nádvoří umístil točité schodiště (nad vchodem do něj je dodnes viditelný jeho erb s žabkou). To je bohatě zdobeno po celé výšce renesančními kamennými reliéfy, které…  číst dále

historie

Dolnokounický klášter Rosa Coeli vznikl v údolí Jihlavy již ve 12. století a postupem času se stal ekonomickým a kulturním centrem kraje. Jeho ekonomickou sílu ilustruje fakt, že před rokem 1330 došlo k rozsáhlé přestavbě původního románského konventního kostela v mohutnou gotickou stavbu, jejíž v baroku upravované zříceniny můžeme pod zámkem obdivovat dodnes. Souběžně s přestavbou kostela byl na kopci nad klášterem vybudován hrad, který měl sloužit k ochraně kláštera. Roku 1221 se připomíná Albert z Kounic a r. 1255 Svatoslav z Kounic. Po zrušení kláštera získává panství i s klášterem a hradem roku 1537 Jiří Žabka z Limberka a začíná rozsáhlou přestavbu hradu do podoby stále dobře opevněného renesančního zámku. Z původní stavby se dochovaly jen hradby. Kolem zámku byl založen rozlehlý park, který byl později upravován. Roku 1561 prodal Burian Žabka, syn Jiřího Žabky, panství se zámkem Zikmundovi…  číst dále

Milan Náplava podle brožury Hrad a zámek Dolní Kounice (2000); E.H. podle http://www.zamekkounice.cz; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, kolektiv autorů, Svoboda 1981, 27.1. 2008

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

24.3.2013 18:28 S.Svoboda
Dnes, tedy v r.2013, je hrad a zámek z 50% již opraven nákladem majitelů-tuzemské soukromé společnosti, bez jakýchkoliv dotací. Hrad a zámek je zpřístupněn již pátým rokem veřejnosti od dubna do září k návštěvám na pravidelných Hradních radovánkách, nebo o víkendech k prohlídkám, konají se zde téměř každý týden svatby,taneční zábavy převážně formou disko , podnikové akce i srazy turistů. Nejlépe lze vidět změny na této kouzelné kulturní památce na www.zamekkounice. cz v části proměny hradu. Památka dnes žije a zdá se, že překonala mnohá protivenství od .r1162, kdy jsou o ní první zmínky.
16.7.2007 17:41 Lidka
Zámek je v červenci a srpnu otevřen . Stojí za shlédnutí, už jen proto, že je vidět na názorném příkladu, jak se dá k památce chovat - na zdevastování se podílely i organizace, jejichž náplní je chránit památky
24.12.2006 00:46 Tereza Tichá
Tento hrad zčásti přestavěný na zámek měl a stále ještě má v posledním desetiletí strastiplný osud. Několik let se po dohodě s majitelem (firma LVP) o něj staralo sdružení Castellum, které objekt spravovalo, dokázalo sehnat nejnutnější zdroje na jeho záchranu a postupně jej zpřístupnilo pro veřejnost. Publicita a zájem novinářů se však nezamlouval majiteli, a tak sdružení nadšenců vyhnal. Zámek tak chátrá dál, čím dál rychleji a zdá se, že není šance to zvrátit.
9.2.2007 21:18 J.Bouša
Reakce p.Balíka na článek pTiché uvádí konečně diskuse kolem zámku Dolní Kounice do souladu se skutečností. Snad by se mělo dodat, že současné sdružení provozující zámek tak činí za významné podpory a spolupráce majitele zámku, který je hlavním zdrojem financování oprav zámku do doby, než se zámek stane samofinancovatelný z vlastních zdrojů vytvářených programem využití zámku. Aktuálně o dění na zámku a jeho stavu informuje na internetu www,zamekkounice.cz a www.vzhuru-obcane.cz
9.2.2007 21:06 CyranBabík
V článku na tomto servru se tvrdí že sdružení Castellum shromáždilo prostředky na opravu zámku, ale byli majiteli vyhnáni. Sdružení skutečně projevilo snahu zpřístupnit zámek a ze zdrojů ho opravovat, ale způsob který zvolili mohl umožnit pouze úklid, nikoli opravu zámku.Svou práci propagovali ostouzením jiných aktivit. Dnes je původní hrad, později přestavěný na pevnost a následně na zámek spravován sdružením právnických a fyzických osob, zámek je skutečně opravován v milionových nákladech a vše je připravováno k jeho definitivnímu zpřístupnění veřejnosti formou středověkého města žijícího každodenním životem, opírajícím se o areál zámku. Zkušební otevírací akcí by ve dnech 16 až 18.3.2007 mělo být třídenní obléhání a dobývání zámku napoleonskými vojsky s děly, jízdou, pěším vojskem, nočním tábořením s předpokládanou účastí cca 150 vojáků
Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Dolní Kounice