Hrady.cz
Barokní Nostický palác vznikl v 17. a 18. století na místě bloku starších měšťanských domů. Nyní sídlo ministerstva kultury ČR.
Vstupní severní průčelí
Graficke pismenko Palác je obvykle přístupný jen v rámci úředního styku s MK ČR. Interiéry jsou veřejnosti z části volně přístupné v rámci dnů otevřených dveří. Příležitostně jsou pořádány koncerty.
16.4. 2008

historie

Palác vznikl údajně na místě dvou starších objektů, ale ve středověk tu nepochybně stálo víc měšťanských domů. Nynější palác vznikl přibližně mezi lety 1660 a 1676 na objednávku Jana Hartwiga z Nostitz, nejvyššího kancléře. Autor projektu není známý, ale v literatuře se připouští Francesco Caratti nebo Carlo Lurago. Po roce 1736 zřejmě přistoupil k obnově a nové výzdobě paláce František Václav Nostitz. Další, pozdně barokní úprava kolem roku

Jan Sommer podle Pavel Vlček a kol.: Umělecké památky Prahy. Malá Strana, Praha 1999, s. 538-542., 16.4. 2008

popis

Palác tvoří samostatný pravoúhlý blok v malostranské zástavbě. Hlavním severním průčelím se obrací do Maltézského náměstí. Pozoruhodné hlavní průčelí obsahuje jak raně barokní rozvrh a jednotlivé prvky, tak citlivě vkomponované pozdější doplňky. Nad hlavní římsou prolamovaná atika, která nese busty římských imperátorů (kopie podle originálů Michaela J. Brokofa z první pol. 18. stol.). Vnitřní dvůr je předělen chodbovým traktem.