Rozhledna Amálka nemá podobu klasické rozhledny. Je to vlastně vyhlídková plošina jako nástavba na střeše dřevěného skibaru na horním okraji Sportareálu České Petrovice postavená v období od května do července 2020. Je volně přístupná.
rozhledna Amálka
Rozhledna Amálka nemá podobu klasické rozhledny, je to vlastně vyhlídková plošina jako nástavba na střeše skibaru na horním okraji Sportareálu České Petrovice. Obec České Petrovice leží při polské hranici, je doložena r. 1601 a žije tu asi 150 obyvatel. Do obce ležící v Orlických horách severovýchodně od Žamberka vede z tohoto města silnice III. třídy přes Klášterec nad Orlicí nebo silnice II/312 přes Mladkov a silnice II/311 z Jablonného nad Orlicí. Na severním svahu vrchu Adam (765 m n. m.) se rozkládá Sportareál se třemi vleky. U horní stanice nejdelšího z nich stojí skibar, na jehož střeše je vyhlídková plošina Amálka.
Jiří Špaček, 9.5. 2003
popis

Celková výška stavby činí 15 m včetně náspu, z toho 10 m konstrukce. Vyhlídková plošina je ve výši cca 7 m a vede na ni 34 schodů. Od svého dokončení je volně přístupná. Z otevřené plošiny lze obhlédnout celý severní obzor od západu k východu, tedy Orlické hory, Králický Sněžník, Jeseníky, Rychlebské hory, Žamberecko a Polsko. Jižním směrem však výhledu brání zalesněný vrchol kopce Adam, který je o 35 metrů vyšší.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 20.4. 2004

historie

Rozhledna Amálka je od července 2020 součástí Sportareálu v Českých Petrovicích. Základem je dřevostavba lyžařského baru, který je umístěn v horní části sjezdovky. Nad ní se vypíná kovová vyhlídková konstrukce. Její projekt připravil Ing. Miroslav Stejskal ze Žamberka. Stavbu nechal realizovat provozovatel Sportareálu Mgr. Baier, a to bez jakýchkoli dotací. Dodavatelem altánu s rozhlednou byla firma REKOS Ševčík, s.r.o. ze Žamberka a ocelovou konstrukci připravila společnost UNIKOVO Svoboda s.r.o. z Dlouhoňovic. Dřevěné konstrukce a interiér zhotovil Jiří Vicenc z Líšnice. Stavba vznikla v období od května do července 2020.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 9.5. 2003

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), České Petrovice