rozhledna Cihelka

Libové Libčice
Cihelka je ocelodřevěná rozhledna o výšce 8 metrů vybudovaná studenty architektury ČVUT podle projektu Kristýny Rejskové nad městem Libčice nad Vltavou. Na vyhlídkový ochoz vede 22 schodů. Stavba je volně přístupná od konce června 2019.
Rozhledna Cihelka

Graficke pismenko Libčice jako ves doloženy již r. 993 při založení břevnovského kláštera, r. 1924 po sloučení se sousedními vesnicemi Letky a Chýnov povýšeny na městys a r. 1948 na město. Nyní mají asi 3500 obyvatel. Nevelká rozhledna nazvaná Cihelka byla vybudována na jaře 2019 na jihozápadním okraji města v rámci projektu Libové Libčice. Navazuje na tradici výroby cihel v někdejší cihelně rodiny Fischerů, kterou proslavila též výstavba továrních komínů. Projekt měl původně oživit území, kde se dříve těžila cihlářská hlína a kde je plánován rezidenční park Cihelka. Studenti fakulty architektury ČVUT vypracovali devět různých projektů, z nichž za účasti města ...
1.8. 2020

historie

Vybraný projekt realizovali sami studenti architektury ČVUT za spoluúčasti středoškoláků z Volyně, kteří vymýtili potřebný pozemek od náletových dřevin, vybetonovali základy a zhotovili modřínové hranoly. Výstavbu vlastní věže zajistila stavební společnost Skanska Reality za spolupráce několika přizvaných odborníků. Stavba je od konce června 2019 volně přístupná veřejnosti. Dřevěná konstrukce rozhledny nese jména těch, kteří si zakoupili některý

Jiří Špaček (zdroj: rozhledny webzdarma), 31.7. 2020

popis

Cihelka je dřevěná rozhledna s kovovým hlavním dříkem a schodištěm. I s vlajkovým stožárem měří 8 metrů, přičemž vyhlídkový ochoz je ve výši 5 metrů a vede na něj 22 schodů. Výhled z rozhledny je značně omezený jen na část města v ohybu údolí Vltavy. Pohledu dominuje skalnatý pás nad protějším pravým břehem řeky, který je částí přírodního parku Dolní Povltaví, přesněji národní přírodní rezervace Větrušická rokle. Nad skalami lze vidět zástavbu

Jiří Špaček (s využitím informací rozhledny webzdarma), 5.8. 2020

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!