První zdejší pamětní síň otevřena r. 1956 v budově místní pošty. V roce 1968 provedena oprava usedlosti, kde Bedřich Smetana prožil několik let a sem byl Památník přestěhován. V srpnu 2002 zaplavila usedlost do výše jednoho metru a památník zrušen. Zrekonstruován a znovu otevřen v r. 2007.
Památník Bedřicha Smetany v Semilkovicích
© Pavel Vítek 04/2014
Semilkovice jsou místní části obce Obříství. Nachází se 12 km jižně od Mělníka a 17 km severně od severního okraje Prahy. Domek, ve kterém je Památník Bedřicha Smetany najdeme po pravé straně silnice č. 101, která vede z Obříství do Veltrus.
historie

První zdejší pamětní síň byla slavnostně otevřena 9. září 1956. Původně se ale nacházela v budově bývalé pošty a nynějšího obecního úřadu. Teprve v roce 1968 provedena generální oprava původní lamberské usedlosti, kde Bedřich Smetana prožil několik let, a památník byl přestěhován do těchto míst, kde je i v současnosti. Před památníkem stojí busta Bedřicha Smetany od sochaře B. Kafky. Zde na Lamberku prožil Smetana nějakou dobu – po smrti milované první manželky sem Smetanu ve snaze rozptýlit zdrceného vdovce vzal jeho bratr Karel. U bratrova tchána Františka Ferdinandiho Smetana opravdu pookřál, zejména když se seznámil se svou nejmladší švagrovou Barborou, přezdívanou Betty. Ta se nakonec stala jeho druhou manželkou. Smetanovi se na Lamberk často vraceli, zejména v letním období, skladatel zde rád tvořil a zde také začal s komponováním své Prodané nevěsty. V srpnu 2002 zaplavila voda z rozlitých řek Labe a Vltavy zdejší…  číst dále

Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Semilkovice