Zřícenina rozhledny postavené okrašlovacím spolkem v roce 1907, zanikla po požáru v roce 1940. Byla postavena na místě kde stála první celodřevěná rozhledna z roku 1853 postavené na popud starosty P.E. Leopolda von Löwenthal. Tato rozhledna byla zničena vichřicí v roce 1870.
Zbytky rozhledny na vrchu Rudný
V minulosti snahy magistrátu o obnovu vyhlídkového místa byly blokovány z obavy rušení signálů z nedalekého vysílače. V roce 2019 po přešetření místní situace bylo toto negativní stanovisko odpovědných institucí zrušeno a tak již v obnově rozhledny nic nebrání. Vrch Rudný (Šacberk), se nachází v nadmořské výšce 613 metrů nad mořem. Najdete jej 4 kilometry severozápadně od Jihlavy, v lokalitě Lesnov, Zborná a Pávov. První snahy o vznik rozhledny na tomto místě se datují rokem 1853, kdy tehdejší jihlavský starosta předložil obecnímu výboru návrh na vybudování rozhledny. A o rok později, 24. července, se nová dřevená rozhledna otevírala veřejnosti. Místo se stalo vyhledávaným výletním cílem. Mládež zde pořádala každý rok majáles a další veselice. Podoba rozhledny se dochovala pouze v ústním podání. Rozhledna na podzim roku 1870 nedokázala čelit silné větrné bouři a byla vážně poškozena. Oprava nebyla možná. Nová rozhledna byla veřejnosti zpřístupněna na podzim 1907. Její základ tvořil zděný osmiúhelníkový sokl, nad nímž se tyčila štíhlá, 27,7 metrů vysoká dřevěná věž. Avšak i osud této rozhledny byl tragický. Dopoledne 2. října 1940 ji zachvátil požár, který se nepodařilo uhasit. Z rozhledny zbylo jen zděné torzo. Právě Klub přátel rozhleden v roce 2018 poslal jihlavskému magistrátu otevřený dopis, v němž apeluje na magistrát, aby znovu zahájil jednání s Českými radiokomunikacemi o obnově vyhlídky. Radnice pak na podnět tehdejšího primátora, náměstka Jaroslava Vymazala, oslovila České radiokomunikace a Ministerstvo obrany. Od obou získala k obnově rozhledny na vrcholu Rudný kladná stanoviska. „Jsou to pro nás dobré zprávy. Budu navrhovat obnovu rozhledny nebo výstavbu nového objektu. V nejbližší době s tím chci seznámit Radu města. Jestli by se měla stavět replika původní rozhledny, která v roce 1940 vyhořela nebo úplně nová konstrukce či zda…  číst dále
historie

Vrch Rudný u Jihlavy měl na vrcholu rozhlednu. Zbylo z ní jen osmiboké torzo Na vrcholu dnes stojí torzo bývalé rozhledny. Je to už druhá stavba na tomto místě. První vznikla už v roce 1853 a byla dřevěná. V roce 1870 ji ale bohužel zcela zničila vichřice. Staré záznamy říkají, že pár dní před vichřicí byla nad Jihlavou vidět polární záře. Druhá rozhledna vznikla v roce 1907 a měla osmibokou kamennou základnu. V roce 1940 vyhořela a od té doby stojí na vrcholu Rudného jen její kamenný zbytek. Objevilo se už několik snah o rekonstrukci, žádná ale zatím neuspěla.

Vysočina,  Jihlava  (JI), Jihlava