Výklenková kaple ve tvaru bohatě zdobeného volutového sloupu s nikou. V ní je socha sv. Jana Nepomuckého. Kaple se svatým pochází asi doby po r. 1750. Na vrcholu kapličky volutový nástavec se zvlněnou římsou. Nad otvorem niky motiv volut. Památkově chráněno od r. 1967.
Výklenková kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého v Hospozíně
© Pavel Vítek 03/2018
Hospozín leží 5 km severozápadně od Velvar a 12 km severovýchodně od Slaného. Obcí prochází silnice II. třídy, která spojuje Velvary a Černuc se silnicí č. 118, vedoucí ze Slaného do Budyně nad Ohří. Kolem obce vede železniční trať 096 Roudnice nad Labem – Zlonice. Zastávka zde však není, ta je až v obci Kmetiněves a vzdálená je od centra Hospozína asi 2 km. Kapličku se sochou sv. Jana Nepomuckého najdeme v centru obce v rohu v hospodářském dvoře.
popis

Ves Hospozín se písemně poprvé objevuje v roce 1318. Výklenková kaple je ve tvaru bohatě zdobeného volutového sloupu s nikou, v níž je vsazena socha sv. Jana Nepomuckého. Toto provedení je velmi netradiční. Časově je možné kapli přiřadit do období krátce po r. 1750. Na vysokém zděném podstavci pokrytém kamennou římsou stojí hluboká půlválcová nika. Ta je rámována po stranách šikmo natočenými volutovými křídly. Kaplička vrcholí volutovým nástavcem se zvlněnou kamennou římsou. V ose nástavce je umístěn reliéf rovnoramenného kříže. Nad půlkruhově zaklenutým otvorem niky, který je lemován zalamovanou šambránou, je vyveden motiv volut. V nice je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého zachycená v obvyklé ikonografii s krucifixem v náručí. Kaplička se sochou stojí uvnitř areálu soukromé zemědělské společnost a veřejnosti není přístupná. Výklenková kaplička se sochou sv. Jana Nepomuckého je památkově chráněna od roku 1967.

Středočeský kraj,  Kladno  (KL), Hospozín