Ocelový most se spojitými konzolovými trojpásovými kloubovými nosníkem a středovým pilířem byl postaven roku 1912 podle návrhu K. Šimka jako náhrada za stejnojmenný přívoz přes Labe na silnici Praha - Mělník. Rekonstrukce v letech 1957–58 (rozšíření mostovky) a 2003 (oprava po povodni).
Návodní strana z pravého břehu
© Ivan Grisa 01/2011
Most převádí přes Labe silnici I/9 Praha - Mělník - Jestřebí - Rumburk. Parkování je možné u restaurace Na Štěpáně, která nabízí kvalitní, ale cenově poněkud nadstandardní služby. Po pravém břehu Labe je možno k procházce využít bývalou potahovou stezku (lze po ní dojít do Neratovic či Mělníka). Na levém předmostí zastavují příměstské autobusy (relativně často i ve volných dnech). Most leží převážně na katastru Klů, i když "za svůj" ho bere především obec Obříství. Katastrální hranice totiž vede osou starého koryta Labe, které leželo jižněji. Při pěším pohybu po silnici I/9 je třeba dbát velké opatrnosti vzhledem k vysoké rychlosti jízdy většiny řidičů. Na Štěpánském i dalších navazujících inundačních mostech na pravém břehu chodce chrání svodidla, mimo mosty je však vystaven atakům projíždějících vozidel.

Štěpánský most přes Labe

Příhodná poloha v blízkosti labského brodu a nivy, zúžené okolním terénem, vedla ke vzniku přívozu, připomínaného poprvé v 15. století. Název dostal údajně po převozníkovi Štěpánovi. Přechod přes řeku střežila nedaleká tvrz Libiš (viz heslo). Existence přívozu v těchto místech má dokládat i pověst o konfliktu svatého Vojtěcha s pohanskými převozníky, který připomíná balvan uprostřed kaple v nedalekém hájku. Přívoz byl důvodem ke vzniku dodnes slavné restaurace Na Štěpáně, která vznikla jako formanská krčma. Ani stavba císařské silnice z Prahy do Mělníka, která nahradila původní cestu, nevedla k náhradě přívozu mostem. Dřevěné mostní objekty překračovaly jen koryta stok a potoků na pravém (kelském) břehu Labe. Až regulace řeky, prováděná počátkem 20. století (viz též heslo zdymadlo Obříství), umožnila stavbu pevného spojení obou břehů. V letech 1910–12 byl postaven ocelový most, který je pozoruhodný použitým uspořádáním…  číst dále

Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Kly