Soukromá rozhledna Šťastná věž vznikla v letech 2018-2019 přestavbou původního sila na piliny v areálu bývalé nábytkářské firmy. Projekt byl financován výhradně ze soukromých zdrojů a většina prací provedena svépomocí. Na rozhlednu vysokou 23 m vede 106 schodů. Vstup zpoplatněn.
Šťastná věž-rozhledna
Ves Poříčí je prvně doložena r. 1239, po několikerém vypálení za třicetileté války změnila název na Spálené Poříčí. V r. 1996 byla povýšena na město, které má asi 2900 obyvatel. Ve městě se křižují silnice I/19 v úseku Nezvěstice-Rožmitál pod Třemšínem a II/117 z Blovic do Hořovic a Žebráku. Rozhledna Šťastná věž se nachází na severovýchodním okraji města v Zámecké ulici, která přechází do vedlejší silnice do Těnovic. Vede k ní trasa naučné stezky Perličky víly Terezky. Areál Šťastná věž je přístupný denně ve stanovených hodinách, vstup na rozhlednu nebo lezeckou stěnu je zpoplatněn. Motoristé mohou parkovat přímo u areálu.
29.11. 2021
popis

Celková výška rozhledny je 23 m. Na vyhlídkovou plošinu ve výši 21 m vede celkem 106 schodů. Rozhledna poskytuje výhled na město Spálené Poříčí a okolní vyšší kopce, masív brdského Kokšína, ves Těnovice s buddhistickou stúpou, hrad Radyni, údolí Bradavy a Nepomucko.

29.11. 2021

historie

Rozhledna Šťastná věž ve Spáleném Poříčí vznikla v letech 2018 a 2019 přestavbou původní budovy – sila na piliny - v areálu bývalé nábytkářské firmy Jitona. Za vznikem vyhlídkové věže stála rodinná iniciativa. Projekt přestavby, který připravila Ing. Hana Kudová, byl financován výhradně ze soukromých zdrojů a většina prací byla provedena svépomocí. Projekt zahrnoval vybudování nového schodiště, osazení oken a dveří a vztyčení dřevěné nástavby s ocelovým točitým schodištěm. Součástí objektu je rovněž občerstvení, toalety, dětský koutek a místo pro parkování kol. Posezení se nachází na vyvýšené terase cca 4 metry nad zemí. Na jaře r. 2020 byla navíc na zděné části jižní stěny rozhledny vybudována a zprovozněna lezecká stěna. Po předchozí dohodě je možné na rozhledně při západu slunce také povečeřet.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 29.11. 2021

Plzeňský kraj,  Plzeň-jih  (PJ), Spálené Poříčí