Unikátní rozhledna vznikla úpravou starého pivovarského vodojemu (16 m, 378 m n. m.). Železobetonový vodojem byl postaven r. 1908 pro pivovar ve Vlkýši. Kvůli nestálé kvalitě vody nebyl k vaření piva využíván a do r. 1960 sloužil zemědělcům. Po rekonstrukci obcí v r. 2011 byl otevřen jako rozhledna.
Rozhledna je otevřená o víkendech a svátcích, jindy pouze po předchozí tel. dohodě (viz kontakt); mimo běžnou návštěvní dobu se klíče půjčují střídavě "ob týden" v RD vpravo / vlevo. Suvenýry (pohlednice, razítko) je možné zakoupit také v domcích pod rozhlednou.
turistické

V blízkosti rozhledny vede mezinárodní cyklotrasa z Řezna do Plzně, trasa z kladrubského kláštera do Nýřan a zelená turistická stezka.

22.6. 2013

popis

Nádrž vodojemu je nesena na šesti sloupech šestibokého tvaru, umístěných po vnějším obvodu nádrže, pod středem nádrže byla válcová noha (zpevněná třemi polosloupy), kde byly vodovody a revizní žebřík. Vnější sloupy a polosloupy jsou zpevněny vodorovnými železobetonovými trámy. Nádrž má ozdobné cimbuří, na fasádě je nápis "BRAUEREI WILKISCHEN 1908", ozdobné štuky a iluzivní ostění oken. O dokonalém řemeslném provedení železobetonové stavby svědčí to, že ani po více než sto letech na ní nebyly shledány žádné závažnější závady. Použity byly různé materiály, např. barevné keramické prvky. Při úpravě vodojemu na rozhlednu byla přidána ocelová konstrukce vnějšího točitého schodiště a podest s betonovou vyhlídkovou plošinou.

historie

Někdejší pivovarský vodojem (16 m, 378 m n. m.) po rekonstrukci slouží jako rozhledna. Vodárna byla postavena roku 1908 pražskou firmou Hrůza & Rosenberg (za spolupráce s Hodolanskými cementárnami Olomouc) a je jedním ze dvou pivovarských věžových vodojemů, které se zachovaly na našem území (druhý je v plzeňském Prazdroji). Zajímavostí je použití železobetonu – na svou dobu velmi pokrokové. Vodojem svému původnímu účelu, tedy zásobování vodou pivovaru ve Vlkýši, sloužil jen krátce. Kvalita vody byla nestálá (vysoký obsah železa, manganu a dalších prvků), a tak se k vaření piva nepoužívala. Provoz pivovaru byl zastaven r. 1930, vodojem poté sloužil zemědělcům. Věž byla funkční do roku 1960. Po zapsání objektu jako technické památky na počátku roku 2009 byly obcí Heřmanova Huť získány dotace a po rekonstrukci, provedené v roce 2011 byla věž slavnostně otevřena pro veřejnost dne 20.10.2011 jako rozhledna. Nabízí zajímavou vyhlídku do krajiny…  číst dále

Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Heřmanova Huť