Kostel pochází z 1. pol. 14. stol. Barokně upraven v 18. stol. Počátkem 20. století byla ke kostelu přistavěna průčelní věž. Zařízení kostela je převážně rokokové. Pyramidový pomník v interiéru je místem posledního odpočinku hraběte Rudolfa Chotka.
Kostel Narození sv. Jana Křtitele ve Veltrusech
© Pavel Vítek 9/2007
Veltrusy se nacházejí přibližně 25 km severně od Prahy a 3 km severovýchodně od Kralup nad Vltavou. Městem prochází stará teplická silnice, nyní č. 608. Okolo Veltrus vede dálnice D8, do Veltrus exit Úžice, nebo Nová Ves. Vlakem jsou Veltrusy dostupné ze stanice Nelahozeves, vzdálené asi 2 km, ležící na trati č. 090 Praha – Ústí nad Labem. Kostel Narození sv. Jana Křtitel stojí v centru města, nedaleko od náměstí Antonína Dvořáka. Dominantou Veltrus je barokní zámek spolu s rozlehlým parkem s empírovými a romantickými stavbami. Na levém břehu Vltavy se nachází zámek v Nelahozevsi a rodný domek hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Při cestě do Nelahozevsi přecházíme přes ocelový most pro pěší nad jezem a zdymadly, prohlášené za technickou památku.
historie

První spolehlivá zmínka o Veltrusech se vztahuje k roku 1226. V roce 1899 byly Veltrusy povýšeny na městys a roku 1926 na město. Později o toto privilegium přišly, v roce 1994 byly na město povýšeny definitivně. Kostel Narození sv. Jana Křtitele pochází z 1. poloviny 14. století. Barokní úpravy kostela proběhly v 18. století. Počátkem 20. století byla ke kostelu přistavěna průčelní pseudoklasicistní věž s jehlancovým krytem a celý kostel prošel úpravami. Kostel Narození sv. Jana Křtitele je jednolodní obdélníková stavba se čtvercovým presbytářem. Zařízení kostela je převážně rokokové. Z 2. třetiny 18. století pocházejí reliéfy Křtu Páně na hlavním oltáři a kazatelně. Pyramidový pomník připomíná, kde je zde pohřben hrabě Rudolf Chotek.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (T-Ž), Academia Praha 1980, 20.10. 2007

Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Veltrusy