Koncem 16. stol. za Gryspeků z Gryspachu byl mlýn přestavěn v renesančním slohu a později došlo k jeho barokisaci. Nad vchodem je umístěn znak panenského řádu sv. Norberta. Uvnitř mlýna zabudována atypická pevnůstka lehkého předválečného opevnění.
Průčelí mlýna
© Pavel Vítek 12/2005
Velkou raritou a pro mnohé hlavním důvodem návštěvy tohoto objektu je atypická jednostřílnová pevnůstla lehkého předválečného opevnění (A-1/24a tzv. "Pražské čáry"), která byla na přelomu února a března roku 1938 pro utajení zabudována přímo ve mlýně. Dlouhé roky byla jasně patrná její střílna, granátový skluz i výduch splodin ve slepém pravém okně, dnes jsou tyto detaily zakryty omítkou, z které vystupuje pouze periskop. Bohužel, za války byl objekt němci vyplněn lomovým kamenem a zabetonován. Pro fajnšmekry atypických pevnůstek má Sazená ještě jednu lahůdku. Je jím objekt A-1/25a na návsi, zabírající celou bývalou hasičskou zbrojnici - zdivo bylo sice nahrazeno železobetonem, původní vzhled si však téměr zachovala. I tato (tentokrát dvojstřílnová) pevnůstka byla zabetonována, na návsi však stojí v podobě domečku dále.
turistické

Sazená leží 6 km severovýchodně od Velvar. Obec je dostupná je autobusem z Velvar, nebo pěšky 2 km z obce Nová Ves, která se nachází na hlavní silnici č. 608 Praha – Teplice. V obci se nachází dále zámek a starý barokní most, ozdobený sochami. V okolí můžeme navštívit bývalé královské město Velvary a nedaleké zámky ve Veltrusích a v Nelahozevsi, kde je i rodný domek skladatele Antonína Dvořáka. Bývalý mlýn je nyní v soukromém vlastnictví a slouží k obývání. Je pěkně udržován.

6.12. 2005

historie

Mlýn existoval v Sazené zřejmě dřív než koncem 16. stol. tedy dřív než zámek v Sazené. Koncem 16. stol. za Gryspeků z Gryspachu byl přestavěn v renesančním slohu a později došlo k jeho barokisaci. Renesanční ostění a barokní mansardová střecha jsou jeho nejvýraznějšími slohovými znaky. Nad vchodem je umístěn znak panenského řádu sv. Norberta s berlou a infulí v barokové kartuši s letopočtem 1762 a nápisem IVWAD (iniciály opata doksanského kláštera), daný sem za panství doksanského kláštera.

Středočeský kraj,  Kladno  (KL), Sazená