Výjimečně dochovaný toleranční kostel, postavený ve stylu selského baroka roku 1789. Sloužil obnovené evangelické obci, vzhledem k osobě prvního kazatele silně ovlivněn soudobými uherskými zvyklostmi. Obklopen bývalým hřbitovem, nedaleko fara.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 03/2011
Kostel se nachází na rohu Mělnické a Školní ulice v Libiši. Ze silnice I/9 je to sem Školní ulicí asi 300 m, parkování je bezplatné přímo u kostela. Nejbližší železniční stanice Neratovice leží něco přes 2 km jižně, Libiší projíždějí i o víkendu poměrně často autobusové linky. Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se zde konají pravidelně o nedělích od 9.30.

Evangelický kostel svaté Trojice v Libiši

Po vydání tolerančního patentu císaře Josefa II. se začali obyvatelé řady obcí ve středních Čechách hlásit ke dříve zakázané víře. Vzhledem k omezenému výčtu tolerovaných vyznání se většinou jednalo o helvétskou (kalvínskou) církev. Vrchnost na mnoha panstvích se snažila tento proces brzdit (pragmatickým důvodem byla zřejmě obava z poklesu významu patronátních práv ke katolickým kostelům). Na panství Obříství byl toleranční patent vyhlášen až s půlročním zpožděním 9. 2. 1782. Mluvčím zdejších evangelíků se stal Josef Plocek z nedalekých Byškovic, k tolerované církvi se v krátké době přihlásilo 113 rodin. Následujícího roku (29. 5. 1783) dorazil na Plockovo pozvání János Végh, absolvent bohosloví v Sarospataku (Šarišský Potok). Příchod uherských duchovních byl pro nově vznikající sbory jednou z mála možností získání kvalifikovaných sil. Véghovým příchodem začíná existence regulérní protestantské obce, která v Libiši funguje dodnes.…  číst dále

Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Libiš