Kostel Povýšení Svatého Kříže s románským zdivem patrně pochází z 1. pol. 12. st. Ve 14. st. prošel gotickou přestavbou a z té doby pochází gotickým presbytář. V 18. st. pak kostel prošel barokními úpravami a získal tím konečnou, dnešní, podobu.
nástěnné malby - sv. Barbora
Obec Vrbno, část obce Hořín, leží 5 km západně od Mělníka. Kostel Povýšení Svatého Kříže leží v centru obce. Obec je dostupná autobusovou dopravou z Mělníka a z Kralup nad Vltavou. Obec leží v rozlehlé soutokové oblasti Vltavy a Labe. Obě řeky, které původně v oblasti soutoku meandrovaly jsou nyní stabilizované regulací. Z okolních památek lze připomenout zámek v Hoříně, který je však pro veřejnost nepřístupný, ale zejména laterální plavební kaná Vraňany - Hořín, postavený roku 1905 a pro lodní dopravu využívaný dodnes. Vrbno je v historických pramenech uváděna jako osada, patřící k mělnickému hradu. Má zachovaný středověký půdorys, je navržena na vyhlášení památkovou zónou.
historie

Nejstarší zpráva o existenci osady Vrbno pochází z r. 1055. Obec i kostel jsou písemně doloženy z r. 1241. Kostel Povýšení Svatého Kříže s románským zdivem patrně pochází z 1. poloviny 12. století. Ve 14. století prošel gotickou přestavbou a z té doby pochází gotickým presbytář. V 18. století pak kostel prošel barokními úpravami a získal tím konečnou, dnešní, podobu.Nejstarší zpráva o existenci osady Vrbno pochází z r. 1055. Obec i kostel jsou písemně doloženy z r. 1241. Kostel Povýšení Svatého Kříže s románským zdivem patrně pochází z 1. poloviny 12. století. Ve 14. století prošel gotickou přestavbou a z té doby pochází gotickým presbytář. V 18. století pak kostel prošel barokními úpravami a získal tím konečnou, dnešní, podobu.

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek