Kostel sv. Václava vystavěn koncem 14. stol. v gotickém stylu. Roku 1710 přestavěn barokně a přistavěno nové presbyterium. Kostelní věž pak přistavěna v letech 1713–15. Dalšími úpravami a opravami prošel kostel v letech 1824, 1864 a 1886.
Oblec Liblice leží na hlavní silnici č. I/16 Mělník – Mladá Boleslav 10 km východně od Mělníka. Kostel sv. Václava stojí na mírném návrší v centru obce, asi 200 m východně od zámku.

historie

První zprávy o obci Liblice pocházejí z roku 1321. Kostel sv. Václava byl postaven okolo roku 1384 v gotickém stylu. Roku 1710 přistavěno nové presbyterium a celkově kostel barokně přestavěn. Kostelní věž pak byla přistavěna v letech 1713 – 1715. Dalšími úpravami a opravami prošel kostel v letech 1824, 1864 a 1886.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 13.4. 2008

popis

Kostel sv. Václava je jednolodní obdélníková stavba, zakončená pětibokým presbytářem, obdélníkovou sakristií a patrovou oratoří. V průčelí kostela vztyčena hranolovitá věž zakončená cibulovitou bání. Presbytář je zaklenutý křížovou klenbou, původní gotická žebra jsou zakryta štukovými ornamenty ve tvaru vavřínových listů. Chrámová loď je zaklenuta valeně, podvěží a oratoř jsou plochostropé.

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek