Dne 27. května 2009 v 10.35 hod., přesně na minutu po 67 letech, byl slavnostně odhalen pomník události, která významně ovlivnila české dějiny. Pomník Operaci Anthropoid stojí v horní Libni u křižovatky ulic Zenklovy a V Holešovičkách.
Pomník Operaci Anthropoid
© Jiří Špaček, 02/2015
Graficke pismenko Nepřehlédnutelný, 9 metrů vysoký pomník Operaci Anthropoid stojí u zásadně přestavěné, nyní mimoúrovňové křižovatky ulic Zenklovy a V Holešovičkách, na niž navazuje ulice Liberecká jako přivaděč k rychlostní silnici R8 a dálnici D8. Nemohou ho tedy přehlédnout motoristé přijíždějící do Prahy od severu, zejména od Lovosic a Mělníka. Pomník se nachází v těsné blízkosti autobusové zastávky Vychovatelna v ulici V Holešovičkách a poblíž tramvajové zastávky téhož názvu v ulici Zenklově. V blízkosti tohoto místa leží rozlehlý areál známé Nemocnice na Bulovce.
Jiří Špaček , 3.3. 2015

historie

Bylo to 27. května 1942 v 10 hodin 35 minut, když po tehdejší Kirchmayerově třídě (nyní Zenklově) sjížděl od Kobylis k ostré zatáčce na křižovatce s ulicí V Holešovičkách otevřený Mercedes bez doprovodné eskorty. Jako spolujezdec v něm seděl zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, který jel ze svého sídla na zámečku v Panenských Břežanech na Pražský hrad. Právě v této prudké zatáčce, pečlivě zvoleném místě, kde vůz musel zpomalit, čekali

Jiří Špaček (s využitím informačních materiálů odboru kultury Úřadu městské části Praha 8), 4.3. 2015

pomník, památník
    Praha 8-Libeň