Chátrající pozdně gotický kostel sv. Anny postavený pány z Ronšperka r. 1516, v 18. st. upraven barokně, v letech 1835-1842 v jeho podzemí zřízena rodová hrobka Trauttmansdorffů. Dochována síťová klenba presbytáře a zbytky fresek.
Západní průčelí kostela s terasou a vstupem do trautmannsdorfské hrobky
Pozdně gotický poutní kostel sv. Anny na Vršíčku stojí, jak již jméno napovídá, na výrazném kopci necelé 2 km jihozápadně od Horšovského Týna, při hlavní silnici č. 26 na Draženov a Českou Kubici. Odbočka z hlavní silnice je značená, na sv. Annu lze však i pohodlně dojít pěšky po zelené značce přímo z Horšovského Týna, přičemž Vás upoutá lipová alej lemující závěrečné stoupání a dvě barokní sochy, které se jako poslední dochovaly z původní křížové cesty.
Filip Matoušek, 20.3. 2006

Historie kostela

Poutní kostel sv. Anny byl pravděpodobně postaven bratry Jiřím a Volfem z Ronšperka, majiteli horšovskotýnského panství na počátku 16. století, přičemž nápis uvnitř samotného kostela dokládá jeho vysvěcení k roku 1516. Roku 1696 byl v sousedství kostela postaven Boží hrob, menší stavba s polygonálním závěrem a zděnou nadstavbou. Je datovaná nápisovou deskou se jménem Anny Marie Trautmannsdorfové rozené z Lichtensteinu, kterou po stranách doplňují erby obou zmíněných rodů. Při barokní přestavbě po polovině 18. století byla původní plochostropá loď kostela zaklenuta vloženou barokní klenbou a zvenčí byla při věži přistavěna sakristie. K velmi zajímavým úpravám kostela došlo v letech 1835-1842, kdy se Trautmannsdorfové rozhodli vytěžit celé podzemí pod kostelem a zřídit zde rozsáhlou empírovou rodovou hrobku. Zároveň byla vedle Božího hrobu postavena roku 1835 i empírová pohřební kaple Jana Norberta Trautmannsdorfa…  číst dále

A. Kondrus, Z. Procházka (Horšovskotýnsko, Domažlice 1998), 20.3. 2006

Další texty historie

Tradované pověsti

Kostel sv. Anny byl podle místní tradované pověsti založen nedaleko místa, kde místní sedlák Křenka či Křečka vyoral na konci 15. století zázračnou sošku sv. Anny. Jiná, smutnější pověst, zřejmě založená na skutečné události, se váže k trautmannsdorfské hrobce. Při jednom z panských pohřbů se do ní prý schoval malý chlapec, dráteníček, kterému byla zima, a tak se zabalil do řaseného hedvábí zdobícího interiér hrobky a usnul. Obřad však brzy skončil, a tak po odchodu všech účastníků zasunuli pacholci těžkou kamennou vstupní desku a nevědomky odsoudili stále spícího hocha ke strašné smrti v podzemí. Jeho pozůstatky byly objeveny až po několika letech při dalším pohřebním obřadu a vypráví se, že měl místo rukou jen holé kosti, jak si je při nesnesitelném hladu v zoufalství okousal.

půdorys kostela, šrafovaně pozdně gotické zdivo, neznačeně mladší
Obrázek