Chrám Arménské apoštolské církve. Jeden z nejstarších objektů sakrální architektury. Typická stavba arménské architektury. Postaven r. 618. R. 1776 chrám opevněn. Další rekonstrukce r. 1898. Tvar kupolovité tetrakonchy s dvěma čtverhrannými výklenky. Je na seznamu památek světového dědictví UNESCO.
Chrám svaté Ripsime v arménském městě Vagharšapat
© Pavel Vítek 07/2008
Vagharšapat je město ležící asi 20 km východně od arménského hlavního města Jerevanu a 10 km západně od jerevanského letiště. Ve městě je sídlo hlavy Arménské apoštolské církve. Chrám svaté Ripsime najdeme na východním okraji města Vagharšapat u silnice vedoucí do Jerevanu, Chrám leží 20 km západně od centra Jerevanu a 10 km západně od jerevanského mezinárodního letiště.
popis

Chrám je typickou stavbou arménské architektury a mnoho pozdějších sakrálních staveb bylo tímto architektonickým pojetím ovlivněno. Chrám svaté Ripsime má tvar kupolovité tetrakonchy s dvěma čtverhrannými výklenky na jižní a severní straně. Monumentální exteriér chrámu je považován za jeden z nejvýznamnějších počinů arménské středověké architektury. Byl nazýván skvostem a jednou z nejkomplexnějších kompozic v dějinách arménské architektury. V roce 1958 byly nalezeny mohutné kamenné bloky s ornamenty, které tvoří základovou konstrukci pod nosnými pilíři současného chrámu. Od roku 2000 je na seznamu památek světového dědictví UNESCO.

historie

Chrám svaté Ripsime, též chrám svaté Hripsime, je chrám Arménské apoštolské církve. Je jedním z nejstarších dochovaných objektů sakrální architektury v zemi. Ve starověku na tomto místě stál antický chrám v iónském stylu. Stávající chrám byl postaven na místě původního mauzolea v roce 618. Dokládají to zápisky dobového kronikáře a též dva nápisy; jeden na východní stěně chrámu a druhý na jeho západní apsidě. Byl postaven, aby nahradil původní mauzoleum z roku 395, v němž byly uchovány pozůstatky mučednice svaté Ripsime, které je chrám zasvěcen. Až do počátku 17. století byl kostel opuštěn a chátral. Podle nápisu na západní stěně byla budova v roce 1653 zrekonstruována. K západnímu vchodu byla přistavěna čtvercová otevřená chrámová předsíň, narthex. V roce 1790 pak byla na střešní konstrukci narthexu přistavěna zvonice. V roce 1776 byl chrám opevněn. Opevnění tvořila cihlová zeď s baštami v rozích. Chrám prošel…  číst dále

pověsti

Svatá Ripsima společně s abatyší Gajané jsou považovány za jedny z prvních křesťanských mučednic v dějinách Arménie. Byly pronásledovány, mučeny a nakonec zabity arménským králem Tiridatem III. Řehoř Osvětitel v roce 301 obrátil krále Tiriada III. na křesťanskou víru a společně se rozhodli vybudovat martyrium věnované Ripsime v místě jejího skonu. Martyrium v tomto smyslu je raně křesťanský kostel postavený na centrálním půdorysu, v jehož středu se nachází místo, které je buďto svázáno s nějakou událostí z Kristova života, nebo chrání hrob mučedníka. V okolí kostela byly nalezeny ostatky těl mladých žen, které byly evidentně podrobeny mučení. V roce 395 patriarcha Sahak Partev martyrium zrekonstruoval, protože bylo poničeno po vpádu vojsk Sásánovské říše pod velením perského velkokrále Šápura II.

Arménie,