Významný hřbitov založený v třetí čtvrtině 16. století a používaný až do roku 1946. Zachovala se na něm řada renesančních a barokních náhrobků. Současná podoba obřadní síně z 18. století, sloužící jako vchod, muzeum a byt správce je z roku 1848.
Židovský hřbitov je na ulici Kostelecká, přibližně půl kilometru od náměstí. V jeho blízkosti lze vidět kříž, označující Stínadla, místo brandýského popraviště.
Milan Caha, 21.9. 2007
historie

Židovské osídlení Brandýsa je datováno do počátku 16. století. Již v roce 1515 je zde doložena prvá syngoga a roku 1566 je zmiňováno prvé židovské jméno – Majer z Brandýsa. V polovině 16. století židovská obec načas zaniká. V roce 1559 jsou Židé z Brandýsa vypověděni a 18. července toho roku odcházejí do exilu do Poznaně. Mezi lety 1564 – 1567 se pak do Brandýsa židovské rodiny postupně vracejí. Po návratu získávají povolení založit na bývalém obecním hliništi v bezprostředním sousedství brandýského popraviště židovský hřbitov. Založen je v roce 1568. Nejstarší náhrobek, na němž lze přečíst údaje patří Josefu ben Jicchaku a je z roku 1572. Na hřbitově je dochováno okolo 1500 náhrobků z celého období kdy se na něm pohřbívalo. Domek sloužící jako dnešní vchod na hřbitov je doložen v 18. století. Dochovala se v něm vozovna s pohřebním vozem, vlevo od vchodu – v obřadní místnosti chevry kadiš – je výstavka…  číst dále

Milan Caha, zdroj: Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer 1992 a materiály z výstavy umístněné na hřbitově, 21.9. 2007

okruhy, vstupné

Klíče možno zapůjčit v oblastním muzeu na tel.: 326 902 897, na odboru kultury MÚ (tel.: 326 909 111), na zámku nebo po dohodě na tel.: 603 319 340.

Středočeský kraj,  Praha-východ  (PH), Brandýs nad Labem