Bývalá budova poddanské usedlosti, která bývá zřejmě neoprávněně označována jako zámeček. Není známo ani datum jejího vzniku. V současné době je zde umístěn hotel.
Pohled od severu na bývalou poddanskou usedlost
Vinařská obec Chvalovice se 650 obyvateli leží jižně od Znojma při rakouské hranici na silnici I/38. Na jejím katastrálním území leží i známý hraniční přechod Hatě-Kleinhaugsdorf. Popisovaný objekt v centru obce je jako zámek od r. 1958 zapsán mezi kulturní památky ČR.
18.1. 2021
historie

Chvalovice se poprvé připomínají v roce 1279 a již od počátku patřily zčásti louckému klášteru ve Znojmě a zčásti znojemským jezuitům. Ve středověku zde prokazatelně neexistovala žádná tvrz, ale bylo zde několik větších poddanských usedlostí, které byly v rukou německých majitelů. Největší z nich před válkou naposledy patřila Josefu Fichtlovi a byl v ní zřízen zájezdní hostinec. Po konfiskaci v roce 1945 zde hospodařilo místní zemědělské družstvo. Německý historik Chvalovic Josef Hampel vyslovil názor, že objekt byl původně klášterním dvorem. A většina místních se dušuje, že objekt býval zámkem. Tyto údaje ale nejsou historicky potvrzeny. Po roce 2000 byl zpustlý objekt zrekonstruován na hotel, který se dlouhou dobu jmenoval Zámeček.

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Chvalovice