Hrad vznikl asi v polovině 13. století. Sloužil k ochraně jižní části opavského knížectví. Roku 1648 ho nechal slezský zemský velitel Gonzaga vyhodit do povětří. Hrad byl ponechán svému osudu, zpustl a změnil se ve zříceninu.
jihovýchodní nároží jihozápadní budovy předhradí
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Přístup na hrad – značenou turistickou cestou (nad esovitými zatáčkami) ve Vítkově-Podhradí asi 200 m. Prohlídku hradu mohu jen doporučit. Okolí nabízí velké množství výletů, zejména pak podél řeky Moravice.
Radim Bystroň, 17.2. 2003

Vikštejn

Hrad vznikl asi v polovině 13. století a jméno dostal podle svého zakladatele Vítka z Kravař. Hrad sloužil k ochraně jižní části opavského knížectví. Roku 1648 slezský zemský velitel Gonzaga nechal hrad vyhodit do povětří. Roku 1657 byl hrad opraven Vilémem Alexandrem Oderským z Lidéřova. V letech 1774–1776 byl v Dubové postaven zámek a hrad byl ponechán svému osudu, zpustl a změnil se ve zříceninu.

17.2. 2003

Další texty historie
pověsti

Stará pověst vypráví, že zakladatel hradu, pan Vítek z Kravař, s oblibou pořádal rytířské turnaje. Jednou s ním při takové příležitosti vyvolal spor divoký rytíř jménem Tunkl. protože pře nemohla být urovnána po dobrém, rozhněvaný hradní pán nechal rytíře vykázat z hradu. Pohaněný Tunkl mu přísahal pomstu a svůj slib splnil. Byl to však člověk podlý a zákeřný – počkal, až pan Vítek musel odjet do boje, pak vnikl do hradu a Vítkovu manželku vyvlekl na cimbuří. Tam ji posekal mečem a svrhl do vod Moravice. Od té doby se postava nevinné oběti zlé pomsty na hradě zjevuje ve zkrvaveném rouchu.

Jan Rýdel, 31.12. 2008

Půdorys hradu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP),