Původně pozdně renesanční dům, součást komplexu zámeckého sídla, pivovaru a poplužního dvora na jižním konci Dobrovice. Poslední úpravy exterieru proběhly v 19. století, důkladná rekonstrukce počátkem 21. století. Slouží jako obytný dům.
Tam se chci podívat
Dům od jihu, v pozadí pivovar

Dům č. p. 7 v Dobrovici

Během doby, kdy Dobrovici (původně Dobroviceves) spravovali Jindřich a Henyk z Valdštejna (1558–1623), vznikl v její jižní části pozoruhodný komplex zámku, poplužního dvora, pivovaru a sídel vrchnostenských úředníků. Jednou z částí tohoto areálu je dům dnešního čísla popisného 7, který z jihu přiléhá k někdejšímu pivovaru. Objekt s polygonálním arkýřem vykazuje kromě něj další znaky pozdní renesance (sdružená okna). Dům byl součástí vrchnostenského areálu do počátku 20. století. Spolu s dalšími jeho částmi silně zchátral po roce 1945, velkorysou obnovou pak prošel počátkem 21. století v souvislosti s adaptací sousedního vrchnostenského dvora na museální areál.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 1. díl, Libri 1996, 13.9. 2011
    Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Dobrovice